Здраве и красота

Оплаквания, които показват, че правите твърде много кардио

Кога кардиото идва в повече

13.03.2024г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Оплаквания, които показват, че правите твърде много кардио

Тренировките са много важни не само за отслабване и поддържане на фигурата, но и за цялостното здраве. Най-добрата комбинация е тази между силови и кардиоупражнения, които да имат ефект върху различни мускулни групи и да провокират тялото да се движи и да изгаря мазнини по различен начин. Всеки вид тренировка има различен ефект върху мускулите и клетките, като разнообразието между упражненията и редуването на силови тренировки, тренировки с тежести и кардиоупражнения прави крайният резултат повече от добър.

Но някои хора се фокусират предимно върху кардиото, особено ако искат да отслабнат и да стопят мазнините.

Повтарянето на една и съща кардиотренировка до припадък е една от най-грешните стратегии, на които можете да се спрете. Всеки специалист треньор би ви посъветвал да не правите това, а да комбинирате различните видове тренировки, за да се увенчаете с успех.

Ако например тичате всеки ден по 10 километра и не виждате прогрес в постигането на целите ви, това може да е защото прекалявате с кардиото.

Има някои признаци и оплаквания, които показват именно това – че правите твърде много кардио и е време да преосмислите тренировките си.

Не успявате да стопите мазнините по корема и бедрата

Жените най-често страдат от задържане на мазнини в областта на корема, талията и бедрата. Това е и причината много от тях да правят кардио ден след ден, но да не виждат прогрес.

Една от най-добрите стратегии тук е да редувате силови упражнения, насочени както към зоните, които искате да изваете, така и към цялото тяло. Не пренебрегвайте упражненията и тренировките за цяло тяло, защото те помагат да развиете цялостната си мускулатура и да натоварите най-големите мускулни групи.

Колкото повече тренирате именно тях, толкова повече калории ще изгаряте заради площта на тези мускули и усилената им работа. Когато наблягате на стягането на цялото тяло, това неминуемо ще започне да променя визуално формата на тялото ви. Тя ще стане по-стегната и по-релефна, като това ще ви помогне и да редуцирате мазнините в желаните зони.

Свързани статии

Безсъние

Прекаляването с кардиото може да доведе до проблеми със съня. Всъщност ако правите твърде много кардиоупражнения, те ще стопят голяма част от мазнините в тялото ви, но заедно с тях ще спадне и нивото на мускулната ви маса.

Неприятната истина за метаболизма и устройството на тялото е такава, че организмът е устроен така, че първо да черпи енергия от протеините в тялото, а чак след това от мазнините. Мазнините винаги остават в запас, което прави справянето с тях най-трудно.  

Когато наблягате само на кардиото и изтощите тялото си до краен предел, в него започват да се нарушават всички процеси, като резултат от това са проблемите със съня.

Усещате постоянна умора

Тренировките и упражненията трябва да ви носят тонус и бодрост, а не да ви изтощават до краен предел. Ако сте стигнали дотам, че да усещате постоянна умора дори след като се събудите от сън, това е признак на крайно изтощение, идващо вероятно от прекаляването с кардиото.

За да се справите с този проблем, който крие немалко здравословни рискове, редувайте различните типове тренировки и винаги отделяйте време и за релакс на мускулите и тялото. Качествената почивка е неизменна и също толкова съществена част от тренировъчния режим, колкото и самите тренировки.

Коментирай