Здраве и красота

Храни, които подуват корема

Образуват газове и тежест

07.03.2024г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Храни, които подуват корема

Газовете в корема са една от водещите причини за подуване и усещане за тежест. Най-често причината са някои храни, които са по-трудни за храносмилане и които ви подуват, като това пречи на самочувствието ви и ви кара да се усещате като балон. 

Ако искате да се радвате на плосък корем, трябва да внимавате с консумацията и най-вече количеството на храните, които са сред първенците по образуване на газове и предизвикване на подут корем

Кои са храните, които подуват корема?

Спанак, броколи, зеле 

Всички представители на зеленчуците от семейство Кръстоцветни имат неприятното свойство да подуват корема. Те предизвикват голямо количество газове заради богатото наличие на фибри и сяра. Когато похапвате обилна порция от тези зеленчуци, сред които спанак, броколи, карфиол, зеле, къдраво или брюкселско зеле, вероятността да се подуете и да добиете газове е голяма. 

Овесени ядки 

Овесените ядки са една от най-полезните храни на закуска. Те обаче са също много богати на неразтворими фибри, които се обработват по-трудно и могат да затруднят храносмилателния тракт. Като резултат се отделят повече газове, които подуват корема. 

Много сладки плодове 

Плодовете, които съдържат повече захари и фруктоза от останалите, могат да предизвикат повече газове и подуване, най-вече при обилна консумация. Сред най-безобидните в това отношение са горските плодове, тъй като са най-бедни на фруктоза и захари. Докато крушите, сините сливи, ябълките, бананите, гроздето, прасковите са едни от най-големите причинители на подуване и газове заради високото съдържание на фруктоза. 

Млечни продукти 

Млечните продукти също съдържат въглехидрати и по-точно лактоза, вид въглехидрат, който се намира в млякото. Лактозата в комбинация с мастните киселини в млечните продукти може да раздразни червата и да ги накара да образуват разпъващи и неприятни газове. Някои хора страдат от непоносимост към лактоза, което допълнително утежнява състоянието на храносмилателния тракт. 

Свързани статии

Бобови 

Бобът, лещата, нахутът, грахът са също толкова чест причинител на подуване и газове. Те са много богати на въглехидрати и фибри, като тази комбинация затруднява храносмилателния тракт. Добре е консумацията им да бъде умерена, за да се избегне неприятното подуване и дискомфорт, особено ако носите прилепнали дрехи и сте на публично място. 

Газирани напитки 

Газираното подува, а ако в него има и добавени захари, положението става още по-неприятно и тежко. Сладките газирани напитки са най-големият враг на плоския корем. Те ще ви подуят и дори могат да причинят болка в коремната област, ако прекалите с тях. 

Лук и чесън 

Лукът и чесънът са полезни, но те съдържат множество фибри, сяра и алицин. Тази комбинация е трудна за храносмилане и може да е истинско предизвикателство за стомаха и червата. Не преяждайте с лук и чесън, ако искате да се радвате на плосък корем без разпъващи газове. 

Коментирай
Здраве и красота