Здраве и красота

7 начина да си набавим желязо, без да ядем месо

Растителни източници на желязо

26.02.2024г. / 12 00ч.
Илияна Николова
7 начина да си набавим желязо, без да ядем месо

Желязото е минерал, който е от незаменима важност за организма. Без него е невъзможно да се случват някои жизненоважни процеси, като синтез на хемоглобин и пренос на кислород от сърцето към всяка тъкан и клетка в организма. 

Ако е налице дефицит на желязо настъпва анемия. Колкото по-тежка е тя, толкова по-застрашени са животът и здравето на човек. Причините да настъпи анемия са много, като от това състояние най-често страдат жените. 

В много случаи причината е тежка и продължителна менструация с обилно кървене, недостатъчно присъствие на месни продукти и риба в диетата, тъй като те са основните източници с най-високо съдържание на желязо

Ако следвате вегетарианска диета, вероятността да страдате от анемия в някаква степен е по-голяма. В такива случаи е добре да наблегнете на някои растителни храни, които са с по-високо съдържание на желязо и могат да допринесат за овладяване на дефицита на този безценен минерал. 

Кои са растителните източници на желязо сред храните?

Червено цвекло 

Червеното цвекло е прекрасен източник на желязо. В него се съдържат и витамини от група В, много важни за нервната система. Богато е на антиоксиданти, които се борят с възпаленията и подобряват деленето на клетките и регенерацията им. 

Тиквено семе 

Тиквеното семе е чудесно средство да добавите желязо към храненето си. В него се съдържат още безценните минерали цинк и манган, както и витамин К, който има пряко отношение в съсирването на кръвта и образуването на костно вещество. Тиквеното семе е и един от най-добрите източници на магнезий, който е ключов за функциите на нервната, сърдечносъдовата система, превенцията на диабет. 

Фурми 

Фурмите са много богат на желязо плод, а в сушено състояние концентрацията му нараства. Похапването на фурми всеки ден може да подпомогне овладяването на анемията и ниските нива на хемоглобин в кръвта. 

Нар 

Нарът е много вкусен и сочен плод с леко кисел и едновременно сладък вкус. Той е много богат на желязо и е чудесен помощник в повишаването на енергийните нива. Антиоксидантите в него потискат възпаленията и подобряват цялостно здравословното състояние.

Свързани статии

Овес 

Овесените ядки, най-вече пълнозърнестите цели ядки на овеса, са много богат източник на желязо. Те съдържат изобилие от фибри, протеини, сложни въглехидрати, магнезий, витамини от група В, които са много важни за подобряване на анемията, превенцията ѝ, както и намаляването на риска от диабет, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания. 

Спанак 

Спанакът е друг първенец сред растителните източници на желязо. Той съдържа още витамините А, В9, С и Е, множество фибри и бета-каротин, които са много важни за овладяването на анемията и подобряването на сърдечносъдовата, имунната, нервната системи, както и за кожата, зрението, регенерацията на клетките. 

Киноа 

Киноата е култура, която вече навлезе стабилно в храненето ни и е достъпна. Възползвайте се от качествата ѝ, защото тя е богат източник на желязо, протеини, фибри, витамини и минерали. Допълнително качество на киноата е, че не съдържа глутен. 

Коментирай
Свободно време