Здраве и красота

Задължителни хранителни елементи за жени между 25 и 45-годишна възраст

За повече здраве

19.03.2024г. / 08 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хранителните нужди на жените се различават от тези на мъжете, особено през репродуктивните им години. На възраст 25-45 години жените често жонглират с множество отговорности, като изграждане на кариера, хобита, деца, семейство. Невинаги имат време да спортуват, понякога пропускат хранене или пък консумират основно вредни храни. Стресът също се намесва в живота им.

В резултат са налице умора, нервност, излишни килограми, възпаления в организма и дефицит на важни хранителни елементи. 

Вижте кои са едни от най-важните в следващите редове. 

Желязо

Един от най-важните минерали за женското здраве е желязото. То е от съществено значение за образуването на хемоглобин – протеин, който пренася кислород в тялото ни. Жените във възрастовата група 25-45 години са в репродуктивна възраст и са податливи на дефицит на желязо, в резултат на менструацията, но понякога и на нездравословен режим на хранене, в който има дефицит на храни, съдържащи желязо. 

Това може да доведе до развитие на анемия, косопад. Едни от най-полезните източници на желязо са спанак, месо, леща, ядки, семена. 

Свързани статии

Калций 

Калцият играе важна роля в поддържането на здравето на костите на вашето тяло. Той е особено важен за доброто здраве на жените, тъй като с напредването на възрастта се увеличава рискът от настъпване на остеопороза. Недостатъчният прием на калций може да доведе до загуба на костна маса или фрактури на по-късен етап. 

Освен млечните продукти, на калций са богати и листните зеленчуци, ядките, семената. 

Омега-3 мастни киселини 

Полезни са за здравето на мозъка, сърцето, метаболизма, детеродните органи. Според западни проучвания омега-3 мастните киселини подобряват когнитивната функция и намаляват възпалението в тялото. Също така са важни за метаболизма, нивата ни на енергия, кожата, косата, доброто храносмилане. 

Храни, богати на тези мастни киселини, които може да направите част от менюто ви са риба, морски дарове, спанак, ленено семе (смляно), семена от чиа, орехи и други.

Свързани статии

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е още един хранителен елемент, който е важен за жените във възрастовата група 25-45, тъй като поддържа развитието на плода по време на бременност и предотвратява дефекти на невралната тръба.

Но фолиевата киселина е много важна и за синтеза на аминокиселини в организма, намалява риска от анемия, важна е за поддържането на добри енергийни нива, имунитет и други. Нахут и боб, броколи, грах, листни зеленчуци са сред храните, които съдържат фолиева киселина. 

Витамин D

Този витамин е от съществено значение, тъй като подпомага здравината на костите, регулира имунната функция. Някои западни изследвания свързват занижените нива на витамина с чести промени в настроението, депресия, напълняване, липса на енергия. Ограниченото излагане на слънчева светлина и нездравословното хранене, увеличават риска от недостиг на витамин D. 

По време на бременност здравословните нива на витамин D могат да повлияят на здравословното ранно развитие на бебето, включително координацията и социалните му умения. Полезни храни, богати на витамина са риба, гъби, млечни храни, листни зеленчуци, ядки. 

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота