Витамини и минерали за здрави бъбреци

Бъбреците са едни от най-важните органи

06.10.2023г. / 11 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Те са отговорни за редица функции, сред които: елиминиране на токсините и излишните течности от тялото, поддържане на здравословен баланс на вода, витамини и минерали в кръвта, синтез на хормони, поддържат здравето на костите, контролират кръвното налягане и други. Ето защо е важно да се грижим добре за бъбреците чрез здравословно хранене, редовна спортна активност, поддържане на здравословно тегло. Проблемите с бъбреците могат да доведат до сериозни увреждания в тялото. Според специалисти, някои бъбречни заболявания са свързани с липсата на определени витамини и минерали.

Кои са едни от най-важните хранителни вещества за здравето на бъбреците? Внимание! Преди прием на хранителни добавки, се консултирайте с лекар.

Свързани статии

1. Витамин D

Когато тялото ни поеме този витамин чрез храната или хранителни добавки, бъбреците го превръщат в активна форма, която тялото ни може да използва. Бъбреците ни трябва да работят нормално, за да може организмът да използва витамин D.

Според учени, ниските нива на витамин D при хора с хронично бъбречно заболяване, вероятно се дължат на това, че бъбреците не преобразуват витамин D достатъчно ефективно.

2. Желязо

Анемията и хроничното бъбречно заболяване често се срещат заедно. Според западни специалисти, хората, които страдат от хронично бъбречно заболяване са по-склонни да имат по-ниски нива на хемоглобин, който пренася кислород в тялото. Наличието на анемия може да доведе до умора и липса на енергия, което затруднява поддържането на здравословен начин на живот.

Ако бъбреците ви не функционират правилно, те не могат да помогнат на тялото ви да произведе червените кръвни клетки, от които се нуждае. Ето защо е важно да не се допуска дефицит на минерала желязо.

3. Витамин B9

Витамин B9, известен също като фолиева киселина, помага на тялото ви да произвежда здрави червени кръвни клетки и още един витамин, за който се смята, че е важен за бъбречното здраве. Дефицитът на фолиева киселина също може да доведе до анемия. В допълнение, витамин В9 може да помогне за забавяне на повишаването на нивата на фосфор при хора с бъбречно заболяване, които са на диализа, сочат изследвания.

4. Витамин C

Знаем, че той е един от най-важните антиоксиданти за нашето здраве. Витамин С е важен и за здравето на бъбреците. Въпреки това трябва да внимаваме с неговия прием под формата на хранителна добавка, тъй като се смята, че големите дози могат да причинят натрупване на оксалат – съединение, което може да причини увреждане на бъбреците или камъни в бъбреците, особено при пациенти с бъбречно заболяване.

Коментирай