Здраве и красота

Кой е навикът, който влошава артрита най-много?

Болката от артрит понякога може да е влудяваща

12.03.2024г. / 11 55ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Артритът е едно от най-често срещаните ревматоидни заболявания. Той засяга предимно хора над 50 години, но понякога може да се прояви и при по-млади хора. 

Какво представлява?

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което се характеризира с множество силни и неприятни за страдащия симптоми. При това заболяване се наблюдават периоди на затихване и обостряне, които много често са провокирани не само от механизмите на самото заболяване, но и от начина на живот. 

Днес ще се фокусираме върху няколко предложения как да се предотврати болката и дискомфортът при това състояние, но първо да посочим грешката, която много хора с артрит допускат. А тя е, че не се движат достатъчно, защото вярват, че така ще влошат болката.

Според ревматолози от американската фондация по артритни болести, най-често срещаната заблуда по отношение на артрита е, че не бива да се правят упражнения. Че ако се спортува, това може да влоши състоянието и да усили болезнените усещания. Затова и много хора с това заболяване се самоограничават с движението, мислейки, че това ще им помогне.

Свързани статии

Според д-р Илейн Хъши, експерт по артрит към Cleveland Clinic, това е много често срещан мит, който обаче трябва да бъде разбит и обяснен на хората. Д-р Хъши споделя, цитирана от Parade.com, че упражненията при хора с артрит могат да доведат до полезни ефекти, да се подобри гъвкавостта и да се тонизира тялото. 

Иска ни се хората да разберат, че упражненията са добри за артрита в техните стави. Обаче всеки човек трябва да се упражнява на нивото, което е подходящо за него. Ако вашето ниво на движение е ниско, трябва да започнете с дихателни упражнения и постепенно да започнете да правите упражнения на земя.“

Свързани статии

Други често срещани грешки, които хората с ревматоиден артрит правят са:

  • Тютюнопушене – то предизвиква възпаления в цялото тяло, а ако вече е налице такова, каквото е артритът, болките и паренето се усилват;
  • Консумират храни, подсилващи възпалението – определени храни могат да влошат ревматоидния артрит. Някои храни имат възпалителен характер и правят симптомите по-силни, влошавайки качеството на живот. Сред тях са червено месо, алкохол, кофеин, газирани напитки, сладки храни, преработени храни. 
  • Липса на достатъчно сън – ревматоидният артрит е възпалително заболяване и като такова количеството редовен сън влияе върху механизмите му изключително много. Сънят е естественият физически механизъм за справяне на тялото с възпаленията. Когато не спите добре и сънят е недостатъчен, възпаленията могат да се влошат.

Свързани статии

Коментирай