Здраве и красота

Хапвайте сусамов тахан при запек и артрит

За какво още е полезен таханът

15.03.2024г. / 09 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Той е чудесна добавка към овесена каша, смути, качествен мед, рецепта за палачинки и други вкусни и полезни десерти или разядки. Кога бе последният път, в който консумирахте сусамов тахан? В магазините може да намерите тахан от белен или небелен сусам. Въпреки че с консумацията му не бива да се прекалява, тъй като е калоричен, сусамовият тахан е много полезен за здравето на мозъка, както и за:

Полезен е за сърцето

Сусамовите семена съдържат сезамин и сезамолин, за които е известно, че са два мощни антиоксиданта, които предпазват клетките от увреждането на свободните радикали и могат да намалят риска от развитието на сърдечни заболявания. Въпросните антиоксиданти инхибират синтеза и усвояването на холестерола. 

Свързани статии

Полезен за храносмилането

За да бъдем в добра форма и да сме здрави, трябва да поддържаме храносмилателната си система здрава. Това можем да направим чрез достатъчен прием на вода, плодове, зеленчуци, пробиотични и пребиотични храни. Неправилното хранене, стресът и обездвижването са честа причина за наличието на запек. От друга страна, вкусният сусамов тахан ни помага да поддържаме перисталтиката на червата си в добра форма и намалява риска от запек. 

Намалява възпаленията в тялото

Възпалението в организма е в основата на много хронични заболявания, като остеоартрит, диабет тип 2, астма, деменция и други, сочат изследвания. Противовъзпалителният начин на хранене с храни, които са богати на антиоксиданти и полифеноли, може да помогне в борбата с възпалението, смятат учени. Здравословните мазнини и хранителни вещества в сусамовия тахан могат да успокоят възпалението, особено при пациенти с остеоартрит. 

Свързани статии

За силни кости

Още една причина да хапваме по-често сусамов тахан е, че той е много богат източник на калций. Всъщност сусамовите семена са едни от най-богатите на минерала сред растителните източници.

Само две супени лъжици тахан съдържат 15% от препоръчителната дневна доза калций, който не само укрепва костите, но също така насърчава функцията на нервите, мускулите и кръвоносните съдове. Ако избягвате консумацията на млечни продукти, таханът е чудесен и здравословен източник на калций.

Свързани статии

Подобрява състоянието на кожата

Знаем, че храните и напитките, които консумираме всеки ден, се отразяват на състоянието на нашата кожа. Сусамовият тахан е много богат на полезни за кожата мазнини. Той ни осигурява мастноразтворимите витамини А и Е, които поддържат здравето на кожата и имат противостареещи свойства. Също така, таханът е богат на желязо, което е известно с ползите си за кожата, косата и ноктите, както и на цинк, който пък е ключова съставка на колагена.

Колагенът е веществото, което прави кожата ни еластична, здрава, красива.

Коментирай