Здраве и красота

Етерични масла при артрит

Намаляват болката

24.03.2024г. / 05 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Артритът е сред най-често срещаните поражения, увреждащи ставите. Известни са два вид – ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване и остеоартрит. Рискът да страдаме от артрит се повишава, ако имаме семейна история, поддържаме заседнал начин на живот и наднормено тегло, ако в някакъв етап от живота си сме наранили определена става. Също така, жените са изложени на по-висок риск от артрит. 

При най-малките неразположения е изключително важно да се консултираме с лекар. Към лечението, което ни е назначено, бихме могли да добавим и някои етерични масла, за които е доказано, че помагат при артрит (разбира се отново допитвайки се до своя лекар). 

Те могат да се ползват за директен масаж върху засегнатите области, като е добре да се комбинират с базови масла като масло от жожоба, бадем и други. 

Ето кои са етеричните масла, облекчаващи артрита.

Етерично масло от джинджифил

За етеричното масло от джинджифил е известно, че съдържа химикали с аналгетични и противовъзпалителни ефекти върху тялото. Доказано е, че помага за намаляване на болката, свързана с артрит. Според учени, маслото действа върху ванилоидните рецептори, които се намират върху сетивните нервни окончания.

Според изследвания, джинджифилът намалява болката и сковаността в коленните стави с 40%. Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис смятат, че джинджифилът повлиява някои възпалителни процеси на клетъчно ниво. 

Свързани статии

Масло от куркума 

Най-активната съставка в куркумата е куркуминът. Изследвания показват, че маслото от куркума може да допринесе за облекчаване на неразположенията, свързани с ревматоиден артрит. Това според учени се дължи именно на куркумина, който значително намалява възпалението. 

Етерично масло от тамян 

Маслото от тамян е друго масло, което може да инхибира възпалителни молекули, свързани със състояния като артрит и може да бъде полезно за предотвратяване на разграждането на хрущялната тъкан, сочат западни изследвания. Доказано е, че това значително намалява нивата на възпаление, което пък от своя страна намалява болката, която засяга мускулите, ставите и сухожилията.

Свързани статии

Масло от смирна 

То също има противовъзпалителни свойства и често се използва за облекчаване на артрита. Проучване, публикувано в Scientific Reports, показва, че тамянът и смирната са много ефективни при облекчаването на възпалителни заболявания, особено когато се комбинират. Те потискат възпалението и интензивността му в ставите. 

Масло от портокал 

Цитрусовите аромати ви карат да се чувствате по-енергични и в добро настроение. Маслото от портокал има силни противовъзпалителни свойства. Те са изследвани по отношение на ефектите им за подпомагане в борбата с болката. Проучване от 2009 г., публикувано в European Journal of Medical Research, изследва антиоксидантния потенциал на различни етерични масла. Портокаловото масло е най-ефективното от изследваните, което от своя страна го прави чудесно етерично масло при артрит.

По материали от draxe.com

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота