Здраве и красота

Защо горските плодове са най-добрата добавка към овесената закуска

За ползите от горските плодове

30.03.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Защо горските плодове са най-добрата добавка към овесената закуска

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да е изпълнена със здравословни микро- и макроелементи, хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти, протеини, фибри. Овесените ядки с кисело мляко съдържат всички тези елементи и това прави тази закуска една от най-здравословните. 

Но какво да добавите към тях, за да ги направите още по-полезни, вкусни и подсладени с естествени и здравословни захари

Горските плодове са вашият най-добър избор тук. Те са възможно най-добрата опция за добавка към овесената ви закуска. Вижте защо. 

Горските плодове са един от най-добрите източници на витамини, минерали и фибри. Те са сред първенците по наличие на антиоксиданти. Съдържат много малко захари, което ги прави едни от най-полезните плодове за поддържане на кръвната захар в норма. Тази предпоставка е важна не само за страдащите от диабет, инсулинова резистентност или метаболитен синдром, но и за всички, които се борят с наднорменото тегло или искат да подобрят цялостното си здраве. 

Богатото наличие на антиоксиданти в горските плодове помага в борбата с възпаленията. Това намалява риска от сериозни хронични заболявания. Антиоксидантите неутрализират влиянието на свободните радикали, които са основен причинител не само на стареене и бръчки, но и на дегенеративни, дори ракови заболявания. 

В овесените ядки се съдържат много полезни сложни въглехидрати, които допълнително допринасят за контрола и стабилизацията на кръвната захар. Те са богат източник и на протеини, което е много важно за метаболизма, хормоналния баланс, баланса в нивата на мастна тъкан в тялото и поддържането на силна и работеща мускулатура

Свързани статии

Протеините дават допълнителна енергия и усещане за ситост, които ви предпазват от глад и посягане към нездравословни калорични храни.

Именно заради тези фактори овесените ядки, киселото мляко и горските плодове са повече от добра комбинация – те са истинска здравословна бомба, която подобрява здравето и фигурата. 

Има и още един много важен фактор, който прави тази комбинация така полезна. Антиоксидантите и полифенолите в овесените ядки и горските плодове имат свойството да намаляват риска от дегенеративни заболявания на нервната система, включително болест на Алцхаймер. 

Витамините и минералите в горските плодове стимулират имунната система и чревната функция. Овесените ядки съдържат бета-глюкани, които са също така важни за имунната система и подхранването на пробиотичните бактерии в червата. 

Ако изберете тази комбинация за закуска всеки ден, здравето и фигурата ви ще са ви благодарни. 

Коментирай