Здраве и красота

Примерно меню, ако сте на диета Зоната

При нея е най-важно съотношението въглехидрат-протеин-мазнини

26.03.2024г. / 09 18ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Какво представлява „Зоната“?

Този режим е разработен преди повече от 30 години от д-р Бари Сиърс, който е американски биохимик. „Зоната“ е публикувана за първи път през 1995 г., а авторът ѝ разработва този хранителен режим, след като губи членове от семейството си заради инфаркт. Той смята, че също е изложен на риск и търси метод, чрез който да се пребори с тази му генетична обремененост.

Според д-р Сиърс, този хранителен режим намалява възпаленията в тялото, а според него именно на това се дължи наддаването на тегло, разболяването и по-бързото остаряване. Привържениците на тази диета твърдят, че като намалите възпалението, намалявайки телесните мазнини много по-бързо, ще забавите стареенето и ще намалите риска от хронични заболявания и ще увеличите цялостния си жизнен тонус.

В основата на нейните правила заляга формулата, че всеки, който е решил да я спазва, трябва да се придържа към консумацията на определено процентно количество хранителни вещества – а именно – 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини.

Свързани статии

Методът на блоковете

Блоковете в диетата ви позволяват да персонализирате „Зоната“ според изискванията на вашето собствено тяло, като за целта трябва да изчислите от колко грама протеини, въглехидрати и мазнини имате нужда. 

Количеството необходими блокове за деня зависят от вашата височина, тегло, обиколка на талията и ханша. Един мъж обикновено има нужда от 14 блока на ден, докато жената – от 11. 

Основните хранения за деня – закуска, обяд и вечеря трябва да съдържат 3 до 5 блока храни по тази диета. Междинното хранене трябва да е 1 блок. 

Всеки блок по „Зоната“ е съставен от блок протеин (съдържа 7 г протеин), блок мазнини (съдържа 1,5 г мазнини) и блок въглехидрати (съдържа 9 г въглехидрати).

Свързани статии

Примерен план за жени по „Зоната“ (11 блока)

Закуска (3 хранителни блока)

  • 2 яйца, бъркани;
  • 3 ленти пуешки бекон;
  • ½ ябълка;
  • 150 г гъби (задушени без мазнина);
  • 630 г спанак;
  • 1 ч. л. (5 мл) зехтин

Обяд (3 хранителни блока)

  • 60 г пиле без кожа (на скара);
  • 1 твърдо сварено яйце;
  • Салата айсберг;
  • 70 г гъби;
  • 100 г нарязана сурова краставица;
  • 1 нарязана червена чушка;
  • 2 с. л. авокадо;
  • 1 ч. л. оцетен дресинг;
  • 1 слива.

Следобедна закуска (1 блок)

  • 1 твърдо сварено яйце;
  • 3 бадема;
  • ½ ябълка

Вечеря (3 хранителни блока)

  • 100-120 г сьомга на скара;
  • 70 г сладки печени картофи;
  • Салата Айсберг;
  • 40 г суров домат;
  • 100 г сурова краставица;
  • 2 с. л. авокадо;
  • 1/3 ч. л. зехтин.

Снак преди лягане (1 хранителен блок)

  • 60 г извара;
  • 6 фъстъка;
  • ½ портокал.
Коментирай