Здраве и красота

6 храни с малко калории, подходящи за диета

Отслабване без глад

26.01.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
6 храни с малко калории, подходящи за диета

Отслабването е труден процес, който изисква стриктност в храненето, включване на повече движение и най-вече постоянство. Ако искате да намалите теглото си и да го задържите, никоя от краткотрайните диети няма да ви помогне, защото те имат йо-йо ефект. Поддържането на оптимално тегло се постига с трайна промяна в навиците и храненето, които трябва да останат част от ежедневието ви винаги. 

В този смисъл е добре да изберете най-подходящия режим на хранене за вас според индивидуалните ви нужди и особености на организма. 

Но едно е сигурно – за да отслабнете, приетите калории не трябва да надвишават енергийния ви разход. Ето защо нискокалоричните храни трябва да заемат централно място в менюто. Те дават множество хранителни вещества и микроелементи, без да ви товарят с излишни калории. 

Кои са най-бедните на калории храни, които засищат и са подходящи за диета?

Целина 

Целината е много полезна при всякакви диети. Тя е изключително бедна на калории, но много богата на фибри, вода, витамини и минерали. Можете да я похапвате в изобилие в прясно и сготвено състояние. Подходяща е за салати, сосове, гарнитури, супи, печени ястия. 

Краставици 

Краставиците са също така бедни на калории, но съдържат ценни вещества. Богати са на фибри и вода. В тях се съдържа ценният витамин К, така важен за костите и кръвосъсирването. 

Свързани статии

Марули, салата айсберг 

Марулите и салатите айсберг са прекрасен избор за всяка диета, защото са богати на фибри, минерали, вода, антиоксиданти, витамини, а съдържат пренебрежително малко калории. Това позволява да си похапвате обилно от тях, за да се заситите, без да изпитвате вина, че преяждате. 

Зеле 

Зелето е много бедно на калории. В сто грама прясно зеле се съдържат едва 24 калории. С него можете да си приготвяте всякакви ястия, пресни салати и гозби без притеснение, че ще напълнеете, стига да не комбинирате зелето с прекалено калорични и тежки храни. 

Броколи 

Броколите, като друг представител на семейство Кръстоцветни, като зелето, са бедни на калории. Те са много добър източник на фибри, витамин К, магнезий, калий, манган. Подходящи са за всякакви диети и могат да се използват по множество различни начини в готвенето. 

Гъби 

Гъбите са една от най-засищащите храни, които ще ви накарат да се чувствате сякаш сте изяли огромно количество храна, но без да товарите организма с излишни калории. В сто грама гъби се съдържат едва 15 калории, което е страхотна новина за вашата диета. 

Коментирай