Здраве и красота

7 навика за любов към себе си, които всяка жена трябва да практикува 

Поставете себе си на първо място 

16.04.2024г. / 21 19ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Почти няма философия, която да не ни учи, че в центъра на всичко сме самите ние. Всеки сам определя това, което му се случва и така формира съдбата си – чрез мисли, намерения и действия. А в основата на всичко е любовта. Тази велика сила преобръща животи и прави всичко наоколо по-смислено и красиво. Ако искате да промените положението, в което сте, първата стъпка е да заобичате себе си.

А ето и няколко хитринки, които ще ви помогнат за това:

Правете си комплименти 

Малък, но ефективен начин да се почувствате добре и в крайна сметка да повишите самочувствието си е да си направите комплимент. „Като си правим редовно комплименти, започваме да променяме връзката, която имаме със себе си, както и начина си на мислене. Така се учим да се съсредоточаваме върху позитивите, които създават повече положителни чувства“, това споделя д-р Елизабет Джаркин, лицензиран брачен и семеен терапевт и треньор по уелнес в Маями.

Трябва да се откажете от идеята, че е необходимо да сте перфектни. Практикуването на любов към себе си означава да се научите да проявявате състрадание и доброта към себе си. Ако се чувствате неудобно да си говорите сами, все пак можете да определите час от деня, в който да си правите комплименти (например сутрин или вечер преди лягане). Можете да запишете това в дневник или да поставите бележка на огледалото в банята, преди да си легнете. Можете дори да зададете на телефона си напомняне, че се справяте страхотно.

Свързани статии

Говорете със себе си, както бихте направили с приятел

Отрицателното саморазговаряне е нещо, което всички правим. Въпреки това, ако постоянно се самоукорявате за недостатъците си, това може да ви накара да се почувствате безпомощни, безполезни и по-малко мотивирани. Никой не е перфектен. Опитайте се да си представите, че ваш приятел прави същата грешка или се проваля и помислете какво бихте му казали. „Голяма част от любовта към себе си е да открием този малък глас в главата си. И като забелязваме как говорим със себе си, можем да проявим състрадание, когато нещата не вървят по план“, казва д-р Джаркин.

Ограничете времето в социалните медии 

Основен компонент на любовта към себе си е въздържането от самоосъждане и сравняването на себе си с другите – лесен капан, в който можете да попаднете, ако непрекъснато скролвате в социалните медии. Изследвания са установили, че много хора правят социални сравнения въз основа на това, което виждат в социалните мрежи и че има силна връзка между използването на такива сайтове и самочувствието. Ограничаването на времето в социалните медии може да облекчи чувството на самота, безпокойство, депресията и страха, че „пропускате нещо“. За да подобрите благосъстоянието си, едно проучване от 2018 г. предлага ограничаване на използването на социалните медии до по-малко от 30 минути на ден.

Свързани статии

Покажете уважение към себе си, като поставите граници и приоритизирате нуждите си

Да помагате на другите със сигурност е нещо добро. Но в един момент, изискванията на членовете на семейството, домакинството, работата, училището, приятелите и други могат да станат непосилни. Упражнявайте се да казвате „не“ понякога, за да не се подлагате на твърде голям натиск. И се опитайте да не се чувствате виновни за това: не можете да се грижите за другите, ако не се грижите за себе си на първо място.

Заменете критиката и сравнението с приемане и признателност 

Опитайте се да сте наясно кога започвате да се критикувате или да се сравнявате с другите. Когато се появят тези мисли, спрете и помислете за нещо, което харесвате в себе си, или просто повторете мантра за любов към себе си, като например: „Аз съм достатъчен. Обичам и уважавам себе си.“

Позволете си да правите грешки

Казват ни отново и отново от ранна възраст „никой не е перфектен, всеки прави грешки“. Но колкото повече порастваме, толкова по-голям натиск изпитваме никога да не се провалим. Намалете напрежението! Правете грешки, за да можете да се учите и да растете. Прегърнете миналото си. Вие непрекъснато се променяте и израствате това, което сте били някога, за да станете това, което сте днес и което ще бъдете един ден. Така че, забравете за онзи глас в главата си, който казва, че трябва да сте перфектни. Правете грешки, уроците, които ще получите, са безценни!

Свързани статии

Поставете себе си на първо място 

Не се чувствайте зле, че правите това! Жените могат да свикнат да поставят другите на първо място. Въпреки че можете да не намирате време, не позволявайте това да се превърне в навик, който ви струва вашето психическо или емоционално благополучие. Намерете време, за да намалите напрежението. В противен случай можете да се натоварите сериозно. Независимо дали ще прекарате деня в леглото си или на открито сред природата, разберете какво ви помага да се отпуснете и посветете време на подобно занимание.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 1 седмица )