Здраве и красота

5 причини да спите настрани 

За предпочитане е да спите на лявата страна

18.04.2024г. / 15 39ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Дори да не се интересувате от последните тенденции в здравословното хранене и начин на живот, няма как да не сте установили (особено след определена възраст), че качественият сън е от огромно значение не само за това как изглеждате, но и как се чувствате. Всичко в помещението, в което спите е от значение – осветлението, температурата, чистотата на въздуха и др. Но можем ли да кажем, че и позата за сън е важна? Отговорът е положителен.

Ето защо в следващите редове ще ви споделим няколко причини да предпочетете да спите на една страна. И така:

Облекчете хъркането

Спането по гръб избутва мускулите на гърлото и езика към гърлото, което причинява проблеми с дишането, водещи до хъркане. Лежането на една страна поддържа тези мускули в неутрално положение и така се предотвратява хъркането. Тази позиция е полезна и за хора с обструктивна сънна апнея.

Свързани статии

Подобрете кръвообращението

Лежането на лявата страна е полезно за бременни жени за оптимален приток на кръв към плода, сърцето и бъбреците. Тъй като кръвообращението се подобрява, то може да бъде полезно и за пациенти, страдащи от разширени вени. Ето защо не трябва да спите по гръб по време на бременност.

Подобрете здравето на червата 

Позицията на тялото ви влияе върху това колко добре работи храносмилателната ви система. Хората, които изпитват киселини, запек, подуване на корема или други стомашно-чревни проблеми, могат да почувстват облекчение, ако спят на една страна.

Свързани статии

Подобрете здравето на мозъка 

Вашият мозък се грижи за очистването на организма през целия ден и през нощта, като върши по-голямата част от тази важна работа през нощта, докато спите. Изследователи са анализирали дали позицията на спане влияе на ефективността на мозъка и се оказва, че страничната позиция на сън позволява по-бързо отстраняване на ненужните вещества от позициите, при които сте легнали по корем или по гръб.

Свързани статии

Облекчете сънната апнея 

Ако се събудите без дъх или имате лошо качество на съня, чувствате се уморени през деня, може да имате обструктивна сънна апнея (OSA). OSA е нарушение на съня, което възниква, когато мускулите на горните дихателни пътища се отпуснат, стесняват или затварят дихателните пътища, моментално прекъсвайки дишането. Най-честите причини за OSA и ситуации, които могат да го влошат са: наднормено тегло или затлъстяване; анормална анатомия на горните дихателни пътища (включително изкривена преграда); употреба на лекарства, наркотици или алкохол. Спането на една страна поддържа дихателните ви пътища отворени. Следователно това е превантивна стратегия, която може да облекчи симптомите ви и да подобри качеството на съня ви.

Коментирай