Здраве и красота

Каква е връзката между съня и трудностите в отслабването

Защо усилията ви в топенето на мазнини са неуспешни

28.12.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Каква е връзката между съня и трудностите в отслабването

Сънят е не само начин тялото ви да си отпочине. По време на съня се случват изключително много и важни процеси, които влияят върху цялостното здраве, теглото, обмяната на веществата, метаболизма, качественото усвояване на хранителните вещества, синтеза и преноса на хормони. 

Ако сънят ви не е добър, всичко по веригата може да се обърка, като не само физическото и психичното ви здраве могат да пострадат, но и да започнете да трупате килограми. Ако се опитвате да отслабнете, недобрият сън също може да е пречка усилията ви да се увенчаят с успех. 

Каква е връзката между съня и трудностите в отслабването? 

Недостатъчен сън води до трупане на тегло 

Нередовният сън нарушава нормалното протичане на метаболитните процеси в организма. Ако спите по-малко от необходимото всяка нощ или ако сънят ви се случва в различни часови диапазони от денонощието, това води до объркване в циркадния ритъм на организма и сериозни смущения в обмяната на веществата. 

Сънят ви не е дълбок, будите се често 

Ако се опитвате да отслабнете и усилията ви не дават резултат, една от възможните причини е влошеното качество на съня. Да си лягате по едно и също време и да спите по средно 7-8 часа е норма, която е добре да се спазва, но има и друг фактор – качество на съня. 

Ако се будите често през нощта, спите леко, не достигате до дълбока фаза на съня, заспивате трудно и се будите уморени, това също оказва негативно влияние върху теглото и обмяната на веществата. Некачественият, недълбок и краткотраен сън с чести прекъсвания през нощта крие риск от трупане на мазнини, особено в областта на корема и талията. 

Свързани статии

Ядете преди лягане 

Храненето преди лягане не е изцяло забранено, но с него трябва да се внимава. Ранната вечеря е от голямо значение. Препоръчително е тя да е лека, да не е калорична и богата на наситени мазнини и въглехидрати. Добре е да има интервал от време от около 3-4 часа преди вечерята и съня. 

Ако сте прекалено гладни преди да си легнете, вероятността да заспите е по-малка. Затова е по-добре да хапнете нещо, отколкото да се мъчите да заспите на празен стомах, защото това е трудно. 

За целта не посягайте към вредни, сладки, пържени, мазни или калорични храни. Хапнете нещо, което ще помогне да заспите по-лесно. Храните, които са позволени преди сън и които съдържат триптофан, спомагащ за синтеза на мелатонин, са череши, ядки, кисело мляко, банан, пълнозърнести храни. 

Прекъсвате съня си, за да тренирате

Тренировките са важна и незаменима част от поддържането на стройна фигура. Но ако се насилвате да ставате прекалено рано, за да тренирате, защото нямате свободно време през останалата част от деня, това може да е пречка. 

Прекъсването на съня, особено ако той е недостатъчен и крехък, води до блокиране на напредъка в резултатите в отслабването. Ако ставате твърде рано, за да тренирате, това прекъсва част от метаболитните процеси по време на съня, като това води до забавяне на топенето на мазнини. 

Коментирай
Здраве и красота