Здраве и красота

Оплаквания, които подсказват за гестационен диабет

Признаците, по които личи състоянието

30.04.2024г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Оплаквания, които подсказват за гестационен диабет

Гестационният диабет е един от най-честите проблеми, които могат да се появят по време на бременността. За съжаление, оплакванията и симптомите му невинаги са разпознаваеми от самото начало, което може да причини редица проблеми при ненавременно овладяване на състоянието.

Гестационният диабет може да настъпи внезапно по време на бременността без преди това да сте имали каквито и да е проблеми с кръвната захар и инсулина. Възможно е състоянието да настъпи заради промените в хормоните по време на бременността, които пречат на нормалното усвояване на инсулина и качественото му използване от клетките за разграждане на захарите от храната.

Какви са оплакванията, които могат да подскажат, че имате гестационен диабет по време на бременността? 

Внимание! Статията е информативна. Ако имате каквито и да е оплаквания е важно да се консултирате незабавно с лекаря си. 

Най-честите оплаквания, които подсказват наличие на гестационен диабет са свързани с наднормено тегло, жажда, изпотяване, често уриниране, ускорен пулс, лесно изморяване, прекомерно уголемяване на плода и корема, гадене, повръщане, замъглено зрение, инфекции на пикочните пътища.

Жените с повишен риск от гестационен диабет обикновено имат история, свързана с проблеми в усвояването на въглехидратите, фамилна анамнеза, свързана с диабет, инсулинова резистентност, наднормено тегло или затлъстяване. Жени, които са забременели над 30-годишна възраст също имат по-висок риск от гестационен диабет, както и такива, които са имали история с мъртво раждане или раждане на бебе със свръхтегло при предишна бременност.

Свързани статии

Какво да направите, за да ограничите риска от гестационен диабет?

  • Поддържайте здравословно тегло, не допускайте прекомерно напълняване през бременността;
  • Не преяждайте и не се поддавайте на изкушението да си похапвате твърде много сладки храни и десерти;
  • Включете 2 до 3 порции протеини на ден. Протеините имат свойството да забавят скоковете на кръвната захар и да намаляват риска от диабет;
  • Наблегнете на бобовите храни, целите зърна, пълнозърнестите продукти, зеленчуците, плодовете с ниско съдържание на захари; 
  • Включете полезни мазнини в храненето – риба, ядки, семена; 
  • Движете се повече, правете упражнения, ако състоянието ви го позволява. Тренировките и натоварването на мускулите подобряват чувствителността на клетките към инсулина, усвояването му и разграждането на въглехидратите.
Коментирай