Здраве и красота

Най-богатите източници на хром сред храните

Защо хромът е така важен за здравето и хормоните

29.04.2024г. / 13 21ч.
Илияна Николова
Най-богатите източници на хром сред храните

Хромът е ценен елемент, който има множество ползи за здравето. Сред най-важните от тях е контролът на кръвната захар и потискането на апетита за сладко. Това прави хромът един от най-добрите помощници в превенцията и управлението на диабета. Минералът има положително въздействие върху подобряване на чувствителността на клетките към инсулина, което подобрява състоянието при инсулинова резистентност. Като бонус към това контролът на теглото също става по-лесен.

Хромът играе важна роля и в бавното и качествено усвояване на захарите от клетките, като това спомага за превенцията на резки скокове в нивата на кръвната захар – така опасни за здравето не само при страдащи от диабет.

Кои са най-богатите на хром източници сред храните, на които да наблегнете за контрол на кръвната захар, теглото и подобряване на метаболизма?

Пуешко месо 

Пуешкото месо е бедно на мазнини и същевременно много богато на хром. Редовната консумация на пуешко помага за контрол на кръвната захар, за отслабване, за подобряване на костната плътност, за увеличаване на мускулната маса при трениращи хора.

Броколи 

Броколите са много богати на хром. В тях се съдържат още завидни количества витамин К, важен за костната плътност и кръвосъсирването. Източник са на желязо, фибри, витамини от група В, витамин А. Цялата тази палитра ги прави много здравословен избор за всяко хранене. Освен всичко това са и бедни на калории, което е важно за фигурата.

Свързани статии

Пълнозърнести храни 

Всички пълнозърнести храни са богати на хром. В тях се съдържат още витамините В, К, С, Е и минералите магнезий, желязо, цинк. Пълнозърнестите храни са един от най-добрите източници на фибри и растителни протеини. Винаги, когато можете да заместите рафинираните тестени изделия с пълнозърнести го правете, защото това носи множество ползи за цялостното ви здраве, не само за контрола на кръвната захар и теглото.

Черен дроб 

Черният дроб се слави с богатството си на желязо и ползите си в борбата с анемията. Но той е също толкова богат и на хром. Източник е на витамин В12, който е един от най-трудно усвоимите и често страдаме от лека форма на недостиг, без да знаем.

Зелен фасул 

Зеленият фасул е най-богатият на хром сред бобовите. Всички те съдържат хром, но зеленият фасул е първенец по съдържанието на ценния минерал. Зеленият боб е богат източник още на витамини В, К, С и Е. Съдържа предимно сложни въглехидрати и фибри, които допълнително предпазват от резки скокове в кръвната захар. Прекрасен източник е и на растителни протеини, допринасящи за изграждане на мускулна маса, за осигуряване на много енергия и усещане за дълготрайна ситост.

Коментирай