Здраве и красота

Храни и напитки с естествен диуретичен ефект

Как да изведете излишно задържаните течности с естествени продукти

27.05.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Храни и напитки с естествен диуретичен ефект

Натрупването на излишна вода в тялото пречи не само на фигурата ви, кара ви да задържате водно тегло, което е предпоставка за образуване на целулит. Задържаните течности са пречка за отслабването, но те могат да имат и много по-сериозен негативен ефект върху здравето. Излишните течности се намесват във водно-солевия баланс на организма, повишават кръвното налягане, крият риск от затруднена функция на бъбреците, влошават хормоналния баланс.

Всичко това може да се избегне, ако редовно включвате в храненето си храни, напитки и билки, които имат естествен диуретичен ефект. Те ще ви помогнат да контролирате нивото на течностите в организма, като същевременно балансират електролитите в тялото, доставят изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, протеини.

Кои са храните и напитки с естествен диуретичен ефект?

Краставици 

Краставиците са много богати на вода, но съдържат още фибри и минерали, които в комбинация имат изключително диуретично въздействие. Само 150-200 грама прясна краставица на хранене може да ви помогне да се освободите от задържаните излишни течности.

Смути с магданоз, целина, копър и краставица 

Тази вълшебна комбинация от прекрасните зелени билки с краставица към тях има свойството да изведе всеки милилитър задържана течност в организма. Смелете по една връзка от тях заедно с една цяла краставица. Добавете малко вода и лимонов сок и пийте смутито сутрин на гладно.

Отвара с джинджифил и лимон 

Джинджифилът и лимонът имат диуретичен ефект. В допълнение тази комбинация има противовъзпалително действие, като предпазва клетките и тъканите от стареене и развитие на хронични и дегенеративни заболявания. Сварете настърган корен от джинджифил в 1 литър вода. Охладете и добавете 150 милилитра пресен лимонов сок. Разбъркайте и пийте три пъти дневно на гладно.

Кафе 

Чистото черно кафе без захар и прясно мляко има диуретичен ефект. Две до три чаши чисто кафе на ден ще ви помогнат да се освободите от излишните течности. Кафето е богато още на антиоксиданти, които имат противовъзпалителен и антистареещ ефект.

Домати 

Доматите съдържат много вода и ликопен, който е мощен антиоксидант. Доматите са много добър източник на фибри, които спомагат за облекчаване на подуването, газовете, неразположенията. Минералите в тях имат допълнителен диуретичен ефект, допринасящ за поддържането на добър баланс на течностите в тялото.

Свързани статии

Червени боровинки 

Червените боровинки имат невероятен естествен диуретичен ефект. Те са основна съставка в редица хранителни добавки и медикаменти за контрол на течностите в организма. Изключително богати на антиоксиданти, минерали и фибри, червените боровинки се борят с възпаленията в тъканите, поддържат бъбречната и отделителната функция, спомагат за прочистването на болестотворните бактерии от уринарния тракт.

Зеле, броколи, карфиол 

Представителите на семейство Кръстоцветни са прекрасно средство да се освободите от излишните течности, задържани в организма. Те са много богати на фибри, антиоксиданти, минерали, имащи диуретичен и противовъзпалителен ефект. Същевременно зелето, броколите и карфиолът са много бедни на калории, което улеснява редовното им включване в менюто без риск за фигурата.

Коментирай