Здраве и красота

10 полезни храни с диуретичен ефект

Добавете ги към менюто си

05.12.2023г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Задържането на излишни течности е едно от най-честите неразположения. Причините за него могат да са разнообразни и има случаи, в които се налага консултация с лекар. Консумация на нездравословни и солени храни, предменструален синдром, овулация, излишни килограми, са само част от причините да се усещаме и да изглеждаме подути. 

В такива случаи е добре да направим бърза корекция в избраните храни и напитки. Тези, за които е доказано, че помагат в отводняването на организма са домати, аспержи, диня, зелен чай, краставици, марули, ориз, ревен. 

Вижте кои други 10 храни имат диуретичен ефект. 

Бъз – Знаем, че той е много полезен за подсилване на имунната система. Според западни изследвания, бъзът предотвратява излишното задържане на вода в тялото. Бъз най-често може да се намери под формата на чай, сироп. 

Свързани статии

Грозде – Червеното грозде съдържа антиоксиданта ресвератрол, който има редица ползи за здравето. Но като плод, заедно с бялото, стафидното грозде, оказва се, че има лек диуретичен ефект. Все пак трябва да се внимава с консумацията му, тъй като гроздето съдържа и доста захари. 

Ряпа – Има различни видове ряпа, сред които червена, черна, бяла, любимите ни малки репички. Всички те имат леки диуретични свойства. Освен това и двете растения притежават етерични масла, които служат като естествени убийци на микроби. Още ползи за здравето от консумацията на ряпа може да прочетете тук. 

Червени плодове – Червените плодове, като къпини, череши, ягоди или малини, са с високо съдържание на антиоксиданти. За тях е известно, че потискат възпалението и изхвърлят излишната вода от тялото. 

Свързани статии

Круши – Освен че са чудесен плод за диета и справяне със запека, консумацията на круши ни помага да детоксикираме тялото и да намалим задържането на излишни течности. 

Ананас – Свежият, а не консервиран ананас е един от най-полезните плодове за отслабване. Може да го хапваме самостоятелно или да го добавяме към здравословни смутита. Пресният ананас съдържа ензими, които насърчават дренажа в организма и имат лек диуретичен ефект.

Хрян – Не всеки го харесва, но пикантният зеленчук помага за отслабване, подсилва имунитета и се смята, че служи като естествен антибиотик срещу инфекции.

Свързани статии

Дайкон – Друг вид ряпа, наричана още зимна, също е ефективен зеленчук, който ни помага да намалим задържането на излишни течности в организма. Освен това има и детоксикиращ ефект. Още за дайкона може да прочетете тук.

Тиква и тиквички – Вкусни, с малко калории и помагащи в отслабването, тези вкусни зеленчуци имат диуретичен ефект. Освен това са богати на калий, който е един от най-важните минерали за намаляване задържането на вода. 

Чай от джинджифил – Пресният джинджифил и чаят от джинджифил имат леко диуретично действие при задържане на вода в организма. Хубавото е, че настърганият или нарязан корен от подправката може да се добавя и към супи, фрешове. Джинджифилът също така подобрява храносмилането, засилва имунитета, помага при кашлица и други. 

Коментирай