3 рецепти за лятна вечеря под 400 калории

Хапнете нещо вкусно и полезно

12.08.2024г. / 09 03ч.
Мария Василева
Пилешко месо с песто е нискокалорична идея за вечеря. Снимка: istock

Пилешко месо с песто е нискокалорична идея за вечеря. Снимка: istock

Ако искате да запазите фигурата си през лятото, изберете по-лека вечеря. Ето и няколко предложения за нискокалорични рецепти, между които можете да изберете:

Печено пиле с песто 

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 2 малки обезкостени пилешки гърди без кожа (всяка около 150 г) 
  • ½ лимон (ситно настъргана кора и сок) 
  • 1 с.л. пресни листа от мащерка 
  • 1 с.л. сушена мащерка 
  • 2 с.л. екстра върджин зехтин 
  • 1 голяма тиквичка, диагонално нарязана на филийки с дебелина 1 см
  • 1 жълта чушка (или половината червена и половината жълта), почистена от семките и нарязана 
  • 20 малки чери домати
  • 3 с.л. песто от пресен босилек
  • шепа рукола
  • сол 
  • прясно смлян черен пипер 

Сложете пилешките гърди върху дъска и покрийте с парче фолио или хартия за печене. Намачкайте ги с точилка, докато станат по-плоски. Сложете ги в купа, добавете лимоновата кора и сока, листата мащерка, 1 с.л. зехтин, щипка сол и много черен пипер. Обърнете пилето в маринатата и оставете да се маринова покрито в хладилника за 5 минути. Загрейте голям грил тиган на средно висока температура. Сложете пилето върху върху неги и печете по 5-6 минути от всяка страна.

Сложете тиквичките, чушката и доматите в чиста купа с останалият зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Прехвърлете пилето в чиния и оставете да почине. Добавете зеленчуците към грила и гответе за 2-3 минути от всяка страна или докато леко се овъглят и омекнат. Върнете в купата за смесване, добавете пестото и руколата и разбъркайте леко.

Разпределете между две чинии. Нарежете пилешкото месо на дебели филийки и го сложете отгоре. Полейте с останалия сок и допълнителна капка зехтин, ако желаете. 

Всяка порция осигурява: 400 калории, 40,5 г протеин, 10 г въглехидрати (от които 8,5 г захари), 23 г мазнини (от които 2,5 г наситени мастни киселини), 5 г фибри и 0,51 г сол.

Свързани статии

Леко пържено телешко с броколи и сладка царевица 

За него ще ви трябват: 

  • 100 г постно говеждо месо, нарязано на ивици 
  • 1 ч. л. сусамово масло 
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно 
  • 20 г пресен корен джинджифил, обелен и нарязан на ситно;
  • ½ червена люта чушка, почистена от семките, нарязана на ситно 
  • 80 г броколи с крехко стъбло, едро нарязани 
  • 40 г бейби царевица, едро нарязана 
  • 150 мл телешки бульон 
  • 30 г сушена юфка 
  • 2 ч.л. соев сос 
  • 1 глава пресен лук, нарязан на ситно (за гарниране) 

Смесете говеждото, зехтина, чесъна, джинджифила и чилито заедно и оставете да се мариноват в плитък съд за 15 минути. Загрейте уок или тиган, добавете говеждото месо и запържете, като разбърквате, за 3-4 минути.

Добавете броколите, сладката царевица и бульона и гответе 5 минути, като добавите още малко бульон, ако е необходимо. Поставете юфката в тенджера с вода, оставете да заври и след това намалете котлона. Г

ответе 3 минути или докато се сварят. Отцедете добре. Добавете юфката към говеждото и зеленчуците, разбъркайте със соевия сос и гарнирайте с пресния лук. Сервирайте. 

Всяка порция осигурява 310 калории, 30 г протеин, 28 г въглехидрати (от които 2,5 г захари), 7,5 г мазнини (от които 3 г наситени мастни киселини), 5,5 г фибри и 1,9 г сол.

Свързани статии

Тилапия с юфка от тиквички 

Необходими съставки (за 4 порции): 

  • 2 големи тиквички
  • 1-1/2 ч.л. смлян кимион 
  • 3/4 ч.л. сол, разделена 
  • 1/2 ч.л. пушен червен пипер 
  • 1/2 ч.л. черен пипер 
  • 1/4 ч.л. чесън на прах 
  • 4 филета от тилапия (около 170 г) 
  • 2 ч.л. зехтин 
  • 2 скилидки чесън, смлени 
  • 1 ч.ч. доматена салца  

Отрежете краищата на тиквичките. С помощта на спирализатор нарежете тиквичките на тънки ивици. Смесете кимион, 1/2 чаена лъжичка сол, пушен червен пипер, черен пипер и чесън на прах; поръсете сместа щедро върху двете страни на тилапията.

В голям незалепващ тиган загрейте олио на средно висока температура. Гответе тилапията на порции, докато рибата започне да се разкъсва лесно с вилица (2-3 минути на страна). Извадете от тигана.  

Поддържайте рибата топла. В същия тиган гответе тиквичките с чесъна на средно силен огън, докато тиквичките леко омекнат (за около 1-2 минути), като ги бъркате непрекъснато с щипки (не пресготвяйте). Поръсете с останалата 1/4 чаена лъжичка сол. Сервирайте с тилапия и салца. 

Хранителна информация 1 порция: 203 калории, 4 г мазнини (1 г наситени мазнини), 83 мг холестерол, 522 мг натрий, 8 г въглехидрати (5 г захари, 2 г фибри), 34 г протеин. 

Свързани статии

Коментирай