Стимулират отслабването. Снимка: istock
Зелените листни зеленчуци са един от възможно най-здравословните избори, които можете да направите всеки ден. Ежедневната консумация на листни зеленчуци, особено тъмнозелени, но и не само ви дава изключително разнообразие от хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри опаковани в пренебрежително малко калории. Всичко това оказва невероятно благотворно влияние върху цялостното здраве.
Имат антиканцерогенни свойства
Тъмнозелените и светлозелените листни зеленчуци притежават феноменални качества по отношение превенцията на ракови заболявания. В листните зеленчуци се съдържа разнообразие от антиоксидантни вещества в различни форми и концентрации. Ежедневното хапване на листни зеленчуци във всяка порция може да понижи риска от възникване на рак, тъй като полифенолите и фитохимикалите в листните зеленчуци имат забележителен антиканцерогенен и противовъзпалителен ефект.
По-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт
Зелените листни зеленчуци са много добро средство да намалите сърдечносъдовия риск и да се предпазите от заболявания на сърцето и кръвоносната система, включително високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт. Листните зеленчуци дължат тези свойства отново на антиоксидантите, но и на фибрите в състава си. Те са изтъкани от множество фибри, които контролират холестерола, предотвратяват образуването на холестеролни плаки по съдовете, като това снижава риска от атеросклероза и свързаните с нея сърдечносъдови рискове.
Превенция и контрол на диабета
Фибрите, антиоксидантите и минералите в зелените листни зеленчуци имат свойството да противодействат на механизмите, отключващи диабет или повишаващи риска от него. Основната причина е способността на зелените листни зеленчуци да намаляват кръвната захар и да предотвратяват внезапните ѝ скокове. Важен фактор е и свойството на зелените листни зеленчуци да подобряват усвояването на инсулина, като по този начин правят разграждането на въглехидратите и захарите по-ефективно.
Стимулират отслабването
Ако ядете листни зеленчуци всеки ден и то във всяка порция със сигурност ще отслабнете. Редуцирането на мастната тъкан става по-лесно, ако консумирате повече листни зеленчуци на ежедневна база, тъй като са бедни на калории и същевременно толкова богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.
Против остеопороза
Листните зеленчуци съдържат много голямо количество витамин К, който е съществен за здравината на костите и синтеза на костно вещество. Витамин К съдейства за усвояването на минералите калций, магнезий и калий. Всички те имат пряко отношение към превенцията на остеопороза.
За добро зрение
Добре е да ядете листни зеленчуци всеки ден, защото те ще помогнат да имате добро зрение и да намалите риска от дегенеративни заболявания, засягащи очите. В зелените листни зеленчуци се съдържа много лутеин – вид антиоксидант, който е мощен помощник в превенцията на опасни дегенерации на макулата и ретината – едни от водещите причини за прогресивна загуба на зрение.