5 напитки за добро храносмилане според нутриционисти. Снимка: istock
Добро храносмилане – добро здраве и усмивки всеки ден. Състоянието на храносмилателната ни система е от решаващо значение за имунитета ни, настроението, състоянието на кожата, отслабването и т. н. Храните и напитките, които всеки ден консумираме могат да подобрят или влошат чревната микробиота. Ето защо е важно да ги подбираме внимателно.
Вижте няколко от най-полезните за червата напитки, препоръчани от нутриционисти, с които можете да постигнете по-добър микробиом.
Кефирът е ферментирал млечен продукт, приготвен чрез два вида ферментация. Процесът на ферментация създава биоактивни съединения. Изследванията показват, че тези съединения могат да допринесат за способността на кефира да се бори с вредните микроби в червата и в други части на тялото.
Комбучата е леко газирана, ферментирала чаена напитка. Тя съдържа живи пробиотици, които могат да подобрят чревния ни микробиом, сочат изследвания. Богата е и на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията.
Комбучата е полезна за здравето на червата благодарение на ферментацията и пробиотиците си. Ферментацията създава мастни киселини, които намаляват възпалението, а също така произвеждат витамини от група В и ензими, които са отговорни за повишаването на имунитета, смятат специалисти.
Сокът от цвекло е богат на хранителни вещества, които засилват кръвообращението, включително към храносмилателния тракт. Това може да подпомогне здравословното храносмилане, да подобри перисталтиката и дори да намали възпалението в червата.
Сокът от цвекло съдържа също полифеноли, фибри и съединения като бетаин, които са свързани с подобрено храносмилане и здравето на черния дроб.
Друга вкусна и полезна напитка, която нутриционистите препоръчват за чревното здраве. Само 100 г сок от сини сливи естествено съдържа 4 грама фибри във всяка порция, което е ключово за здравето на храносмилателната система. Важно е да приготвяте сока у дома, а не да разчитате на готовите сокове в кутии.
Доказано е, че пиенето на сок от сини сливи предотвратява и облекчава запека по естествен път, благодарение на съдържанието на фибри и сорбитол.
Джинджифиловият чай поддържа здравето на червата, като стимулира храносмилането и насърчава добрата перисталтика, което може да помогне за регулиране на ежедневните изхождания. Неговите естествени противовъзпалителни и газогонни свойства също успокояват храносмилателния тракт и намаляват подуването на корема, гаденето.
Най-добре е да ползвате обелен корен от джинджифил. Настържете на ренде малко парче. Варете го около 5 минути или го залейте с гореща вода. След като изстине прецедете и по желание добавете лимонов сок, мед.