5 напитки, които забавят стареенето

Зеленият чай е свързан и с намаляване на високото кръвно налягане

03.09.2025г. / 11 18ч.
Мария Василева
Сок от розов грейпфрут. Снимка: istock

Сок от розов грейпфрут. Снимка: istock

Остаряването може да бъде красиво и в крайна сметка е нещо, за което можем да бъдем благодарни като доказателство, че можем да живеем още един ден. Но все пак, тялото ви претърпява много видове промени, както външни, така и вътрешни. За щастие, има някои напитки, които могат да ви помогнат за забавянето на този процес. Кои са те?

Зелен чай

Ако търсите най-добрата напитка за дълголетие, зеленият чай оглавява списъка. Консумацията на зелен чай заема огромна част от традиционната японска медицина и от години и се свързва с много ползи за здравето и намалена смъртност. Всъщност, консумацията на зелен чай е все още много популярна заради широката гама от хранителни вещества и се използва в китайската медицина днес. Според едно проучване, хората, които пият зелен чай, имат по-дълга продължителност на живота, увеличена продължителност на живота и намалена смъртност.

Друго обсервационно проучване установило, че хората с диабет, които пият зелен чай, имат намален риск от смъртност в сравнение с тези, които не го правят. Зеленият чай съдържа EGCGs, вид полезен катехин, който е основно отговорен за всички ползи, свързани с пиенето на тази животоподдържаща напитка.

Смята се, че катехините и EGCG имат много ползи, като насърчаване на загубата на тегло, намаляване на възпалението и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, болест на Паркинсон и чернодробни заболявания. Според едно проучване върху животни, EGCG в зеления чай могат да имат и противоракови ползи чрез намаляване на растежа на тумора. Зеленият чай е свързан и с намаляване на високото кръвно налягане чрез понижаване на нивата на LDL и общия холестерол.

Свързани статии

Сок от цвекло

Независимо дали го обичате или мразите, сокът от цвекло е безспорно мощна напитка, която помага за забавяне на процеса на стареене. Проучване на Redox Biology установило, че тези, които пият сок от цвекло, имат по-изразени нива на специфичен вид бактерии, които помагат за когнитивното и съдовото здраве, отколкото участниците, които са пили плацебо напитка. При тези участници също така се наблюдава спад в нивата на кръвното налягане след пиене на сок от цвекло. Резултатите от това проучване се дължат на високата концентрация на нитрати, открити в цвеклото, които са полезни за поддържане на здрави кръвоносни съдове, като същевременно подобряват когнитивната функция с напредване на възрастта. Тези ефекти се отнасят както за варено цвекло, така и за суров сок от цвекло, но според Journal of Human Hypertension е установено, че сокът от цвекло има по-голямо въздействие, отколкото варената форма на този кореноплоден зеленчук. 

Свързани статии

Сок от розов грейпфрут

Каротеноидите са съединения, които придават на плодовете и зеленчуците естествения им цвят. Розовите грейпфрути също съдържат тези съединения, но имат такова, наречено ликопен. Ликопенът, който се съдържа също в доматите и динята, е известен с многобройните си здравословни свойства и дори е установено, че подобрява външния вид на кожата. Изследване, публикувано в Food Science & Nutrition, установява, че ликопенът има „подмладяващ“ ефект върху кожата на участници на средна възраст.

Друго проучване, публикувано в American Journal of Nutrition, заключава, че ликопенът може както да понижи LDL холестерола (лошия вид), така и да повиши нивата на HDL холестерола (добрия вид), които са важни фактори за поддържане на здравето на сърцето. Контролирането на холестерола е особено важно с напредване на възрастта.

Свързани статии

Сок от нар

Наровете са пълни с антиоксиданти, като полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, борба с рака и понижаване на нивата на кръвното налягане. В допълнение към тези ползи, наровете са известни и с уникалния си ефект върху стареещите клетки на тялото. След 50-годишна възраст клетките ви започват да се борят с рециклирането на митохондриите, което пряко влияе върху силата на мускулите ви. Не само това, но ако тялото ви не е в състояние да рециклира митохондриите достатъчно бързо, те могат да се натрупат и да увеличат риска от сериозни заболявания като болестта на Паркинсон.

Добрата новина е, че наровете съдържат молекула, която чревният ви микробиом преобразува в нещо, наречено уролитин А, съединение, което може да помогне за поддържането на здрави митохондриални процеси. Важно е обаче да се отбележи, че някои хора може да имат чревна флора, която не е в състояние да преобразува това съединение, което означава, че сокът от нар не би имал голям ефект.

Комбуча

Комбучата също се прави от чай и има много подобни ползи на зеления и черния чай. Тя също така съдържа множество антиоксиданти за борба с възпаленията и свободните радикали. Въпреки че са необходими още изследвания, много хора, които пият комбуча, твърдят, че тя има много ползи за здравето. Комбучата е ферментирала и съдържа пробиотици, за които е известно, че насърчават здравето на червата и могат да подобрят храносмилането. Това помага за подхранването на полезните ни чревни бактерии. Комбучата съдържа и много витамини като витамин B6 и витамин C.

Свързани статии

Коментирай