Зелено

Есенният минзухар – слънце в късната есен

Жълти и лилави минзухари

22.10.2013г. / 11 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

За семената на това растение се смята, че задържат разрастването на туморните клетки и са много ефективни при лечението на рак. Според учените препарат от есенния лилав вид минзухар предотвратява растежа на туморите при няколко вида рак като например рак на белия дроб, рак на гърдата, рак на простата. Добрата новина е, че няма никакви странични ефекти, а още по-добрата би била, ако започне да се използва масово.

Не се препоръчва да се използват в домашни условия, защото са силно токсични. Симптомите на отравянето са гадене, повръщане, болезнени колики и водниста, понякога кървава диария. Могат да се увредят бъбреците и дори да се спре отделянето на урина. Пулсът намалява, температурата на тялото се понижава. Може да се получи и парализа на централната нервна система, а смъртта настъпва при парализа на дихателната система. Затова трябва да внимавате и да не прилагате самолечение.

Лилавите минзухари може да срещнете при разходка в гората. Може да си насадите в градината и да имате малки розово-лилави островчета или слънчеви жълти лъчи в градината.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
цветар ( преди 5 години )
Показаното жълто цвете на снимката няма нищо общо с минзухарите. То е от семейство Амарилисови и се нарича Щернбергия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ели ( преди 7 години )
Всичко дотук е забавно разказано, но без практическа цел. Мен лично ме интересува как да си го отгледам в саксия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Me ( преди 10 години )
Минзухарът си е е минзухар, има и пролетно цъфтящи видoве и есенни - те всички са от род Crocus на сем. Перуникови. Мразовецът е род Colchicum и също има пролетни и есенноцъфтящи видове. При пролетните се развиват едновременно листата и цветовете. На територията на България това са Давидов мразовец, Ямболски мразовец, Дьорфлеров мразовец и Биберщайнов мразовец. Останалите цъфтят през есента, а листата се развиват през пролетта - Турски мразовец, Чернотичинков мразовец Борисов мразовец, Широколистен мразовец и Есенен мразовец. Кърпикожух е народното име на Есенния мразовец - "...да знае народът - зима иде, кърпи си кожуха!" (Христо Пелитев). Неправилно го наричат есенен минзухар. Наистина мразовецът е с 6 тичинки - такива са всички мразовци. И няма минзухар с 6 тичинки. Минзухарите са с 3 тичинки - няма значение дали са видове, които цъфтят напролет или наесен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Симона ( преди 10 години )
Много хубава статия, не се бях замисляла кой минзухар колко тичинки има :) Между другото в нашата градина има от жълтите минзухари и точно сега са цъфнали и градината сякаш грее :) *** има още по поляните, но жълтите повече отиват на есента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар