Зелено

Цикас – отровен, но красив!

Цикасът прилича на палма, но не е

19.10.2018г. / 10 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цикас прилича на палма, но всъщност няма нищо общо с палмовите дървета. Той принадлежи към семейство Цикасови и е родом от Югоизточна Азия и Япония.

Това интересно растение е много красиво и расте изключително бавно. Появило се е на Земята много преди цъфтящите растения.

Цикас се отглежда в широки и дълбоки съдове, за да се чувства добре. Стъблото му е късо и дебело, а листата наподобяват тези на палмата, но с повече ресни. Предпочита топли субтропични райони.

Местоположение и светлина

Цикасът не обича пряка светлина, а полусенчести места. Важно е растението да е защитено от течение и дъждове. Може да се отглежда засадено и в двор, но е необходимо да изберете засенчено място, на което не духа силен вятър и не е засегнато от преки слънчеви лъчи.

Поливане

Поливането трябва да е умерено през активния период и по-оскъдно през останалото време.

Почва

Подходящата почва трябва да е смес от градинска пръст и пясък, така че да се осигури необходимият дренаж на почвата. Цикасът не обича задържането на влага.

Наторяване

Наторява се с минерални смеси за зелени растения в определените дози, дори по-малко от предписаните. Торете през 4 седмици през топлите месеци. През зимата не е необходимо.

Свързани статии

Температура

Подходящата температура за цикаса през лятото е около 25-28 градуса. През зимата градусите не трябва да падат под 12-15. Проветрявайте помещението, дори през зимата, защото цикасът обича свежия въздух.

Размножаване

Най-трудно цикасът се размножава чрез семена, защото е необходима специална и постоянна температура на почвата, което изисква подгряването ѝ.

Внимание: Цикасът е много отровен. Поглъщането на семената му може да причини сериозни здравословни проблеми за хора и животни. Семената са най-отровната част на растението, въпреки че всичките му части са токсични.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време