Цветя

Граптоверия – как да отглеждаме нежния сукулент

Прекрасно растение с красива розетка

07.04.2022г. / 08 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Граптоверия е красив малък сукулент, който е хибрид между други два сукулента – ешеверия и граптопеталум. Красотата на граптоверията идва от малките месести листенца, подредени във форма на съцветие. Всички сукуленти от вида ешеверия и граптоверия се характеризират с разнообразни цветове и нюанси, широки месести листа и красиви форми.

Гастерия – сукулент с красиви листа

Граптоверията не расте особено на височина и ширина. В домашни условия рядко израства нависоко. Най-много да достигне 25 см, не повече. Граптоверията има и цъфтеж, който се появява рядко и при специални условия. Нужни са много светлина, оскъдно поливане и високи температури, за да цъфне. Макар и по-рядко, това се случва и при домашно отглеждане. Цветовете на граптоверията формират малки розетки в различни оттенъци на синьото и зеленото, розово, жълто.

Местоположение и светлина

Граптоверията се нуждае от много слънце. Най-добро е южното изложение с максимално огряване през цялата година, особено в топлите месеци. Но все пак растението може да оцелее и на частична светлина. За да го накарате да цъфне е най-добре да го излагате на ярка светлина, особено на сутрешното слънце на източни или южни первази.

Ешеверия – един от най-красивите сукуленти

Температура

Граптоверията живее в горещ климат. Ето защо тя процъфтява при високи температури. През зимата е важно да я държите на топло, но далече от отоплителни уреди. През лятото растението се радва на обилно огряване и високи температури.

Поливане

Поливането е оскъдно и рядко. През зимата то може да се прави веднъж или два пъти месечно. Граптоверията се нуждае от вода само колкото да оцелее. Не я преполивайте. Поливането може да доведе до загниване на кореновата система. През лятото можете да поливате с малко по-голямо количество вода, но отново на редки интервали.

Свързани статии

Как да отглеждаме здрави и жизнени сукуленти?

Почва

Почвата трябва да бъде добре дренирана, за да не остава никаква влага след поливане. Хубаво е да е примесена с пясък или да има камъчета на дъното на саксията. Основният дял от почвената смес е добре да е зает от торф, примесен с малка част пясък за дренаж. Може да се добави и обикновена градинска пръст.

Фаукария – красиво цъфтящ сукулент

Снимка: iStock

Коментирай