Свободно време

3 дни „Жива кулинарна традиция“ във Видин и Враца

14.02.2012г. / 14 28ч.
Аз жената
3 дни „Жива кулинарна традиция“ във Видин и Враца

В рамките на 3 дни – от 15 до 17 февруари, проектът „Жива кулинарна традиция“ ще посети поредните два града от програмата тази година: Видин и Враца, за да се срещне на живо с традициите в българската национална кухня, възродени от ръцете на младите таланти от професионалните гимназии по туризъм.

Демонстрациите са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7" – А. Р. И. З.-7 – проект, който върви вече втора година.

Учениците от крайдунавския град Видин са третите участници в Националната младежка програма, които след Поморие и Сопот ще демонстрират пред целия град умения в кухнята. Тяхната дейност е част от тържествата по случай патронния празник на училището. Те ще приготвят 10 ястия от региона, които бяха подбрани от 50 традиционни рецепти.

Дегустациите ще се проведат в хотел „НЕПТУН“ – Видин, от 13:30 ч.. Вероника Никифорова и Цветомира Петрова от 11 Е клас, Александра Александрова и Виктория Цветкова от 10 Б клас заедно с приятели, ще приготвят ястията „Торлашка баница“, „Пилешка саламура от влашко“, „Коледни сарми“, „Пълнени сушени пиперки със зрял боб“, „Малай“, „Северняшка яхния“, „Влашки сарми“, „Пълнен шаран“, „Пълнени тиквички със сирене и царевица“, „Сладкиш с ябълки и круши“. В тържествената изложба-дегустация ще вземат участие и фирми партньори на училището.

По време на мероприятието ще бъде представена и фотоизложбатаВидин – древен и млад“, дело на учителя Рачо Миланов.

Два дни по-късно – на 17 февруари, Младежка инициативна група от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – гр. Враца, ще презентира десет уникални рецепти от Врачанско. Тези ястия не се срещат или се срещат рядко в другите региони, или пък представят различни етнически групи. Приготвянето на вкусотиите гостите на събитието могат да наблюдават по време на демонстративно готвене в учебния ресторант на гимназията.

Сред гостите на празника се очаква да бъдат кметът на община Враца инж. Николай Иванов, зам.-кметът на Община Враца Красимир Богданов, областния управител Пепа Владимирова, зам.-областния управител Цветелина Теофилова, началникът на РИО Враца Галина Евденова, управителят на сдружение с нестопанска цел „Дом на науката и техниката“ инж. Светлин Вутов, директорът на Центъра за работа с деца Петранка Гушанска, директорът на Общински младежки дом Ваня Иванова, Оксана Темнишка – председател на Клуб соотечественников „Веслец“, общински съветници, директори на професионалните гимназии и училища от Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мездра, Мизия, Бутан, Борован, Криводол, Краводер, местни ресторантьори, членове на училищното настоятелство, родители.

Специално за програмата учениците от десети клас Тихомир Атанасов, Камелия Дакова, Ивона Стойнова, Паолина Данкова и Кристиян Николаев Банов ще приготвят специалитетите „Сирене по Врачански“, „Пиле – влашка саламура“, „Никулденски шаран по Оряховски“, „Лучник с пиле“, „Пържоли по Врачански“, „Налагана баница“, „Згориградски гювеч“, „Пиле лютика“, „Лесурски пълнени домати“ и „Комбус“ под ръководството на преподавателите Маргарита Григорова, Димитрина Тодорова и инж. Цветана Ценова. Шеф готвачът Пеньо Иванов, организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“, ще следи за качеството на работата в учебната кухня.

Празникът ще бъде освежен и с участието на майстора на карвинга Веселка Тодорова, згориградските баби с тяхното кулинарно и певческо изкуство, танцьорите на Геновева Спасова от Центъра за работа с деца и певците на народни песни от Общински младежки дом. Бизнесът на Враца, партньор на ПГТР, ще рекламира производството на месни, млечни и хлебни и сладкарски изделия.

Прочетете още:

Коментирай