Свободно време

Туршия за ракия или от немотия

20.09.2012г. / 18 11ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Септември е туршиено време – дори от софийските балкони се носи мирис на печени чушки. Скоро и киселото зеле ще сложим. После цяла зима чак до късна пролет ще похапваме зимнина.

Българинът по традиция обича да пие ракията си с туршия. Преди години буркани се затваряха от немотия. Сега времената се промениха – заради немотията правим все по-малко туршии. Защото всичко е скъпо – водата за поливане, зеленчуците и плодовете от пазара... Макар че зимнината доби и екопривкус, защото е домашно, чисто производство, със сладки селски продукти. (Вижте видео „Богаташи поръчват домашна зимнина)

Да не говорим за атаките на диетолозите, които непрекъснато ни предупреждават да не ядем много захар, оцет и сол през зимата.

Така между чука и наковалнята българското чудо за оцеляване през зимата е на път да изчезне като скъпо национално богатство. След това трябва да преустроим мазетата и зимниците си. Защото какво ще сложим на осиротелите празни рафтове? А сигурно не е зле да се отворят и временни пунктове за изкупуване на стъклени буркани, защото ако решат всички хора да изхвърлят наведнъж стъкларията в кофите, те ще се препълнят.

Накрая трябва да се измисли и друго мезе за ракията. Ха, наздраве, докато още имаме някой и друг буркан от мамините пълнени камби с моркови и чесън! Като свършат, ще купуваме кисели краставички, внос от Китай.

Снимка: Виолета Господинова

Прочетете още:

Коментирай