Свободно време

Хитри начини да бъдем по-работоспособни

Съвети да надхитрим времето, за да свършим повече работа

25.09.2012г. / 18 31ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Няколко хитри начини да спестим време и енергия от деня

Денят и нощта не ни стигат за работа, любими занимания, срещи с още по-любими хора, спане и почивка. Не можем да разтегнем 24-те часа в повече, но можем да подобрим организацията и дисциплината си, като избягаме от капаните „Губи време“.

Вън циклещите мисли – Изгонете натрапчивите циклещи мисли от главата ви, които карат мозъка да работи на празни обороти.

Клюките не са полезни – Празните разговори неусетно губят времето ни. Научете се да говорите право в целта и по същество, освен ако не сте на плажа под чадъра или под ореха на сянка по време на летния отпуск.

Имейлите и Скайп
Въпреки големите предимства на живото общуване, оказва се, че с няколко имейла може да спестите двучасова бизнес среща. Когато човек пише, по-добре подрежда мислите си до най-важното. Пестите от въвеждащи фрази, заключителни фрази, комплименти и т. н.

Време за цигара – Да извиняват пушачите, но 5 минути почивка за цигара са много ценно време – у дома или в офиса, особено умножено по 10 (или по повече, ако сте страстен пушач).

Инат – Излишната и ненужна упоритост за маловажни или изобщо не важни неща губи най-много време и сили. Например започнали сте да гледате филм, който не е това, което сте очаквали или четете книга, която не ви харесва – оставете ги и в останалото време свършете нещо по-полезно.

Без телевизор – Има хора, цели семейства, които нямат телевизор вкъщи, той е заменен от компютъра. Мотивите им са, че няма нищо стойностно за гледане и че е губи време. А важните новини ги намират в интернет и на другия ден в службата.

Проявете гъвкавост – Не се фиксирайте в плановете си, ако излезе нещо непредвидено и можете да ги отмените или съчетаете 2 в 1, направете го.

Не отлагайте неприятното – Най-лошият навик е да отлагате неприятното и трудното занимание, за сметка на „Ще изпия още едно кафе“, „Ще се обадя на мама да я чуя“, „Я да видя какво ново в социалната мрежа“. Само направете първата крачка и нататък е лесно, а всичко странично нека почака.

Нервно очакване – Не губете време в нервно очакване на гостите или докато децата ви се приготвят за излизане. Свършете нещо друго дори в краткото време.

Анализ на миналото – Непрекъснато анализирате минали събития, търсите грешки и вини. Съсредоточете се в настоящето.

Повишавайте квалификацията си – Във века на техниката и електрониката непрекъснато излизат нови версии на програмите и нови уреди – образовайте се и усвоявайте нови умения.

Домашни машинки за „Пести време“ – Вкъщи използвайте времеспестяващи уреди – с отложен старт, таймер за спиране и напомняне, бързозагряващи котлони и бързоготвещи печки и др.

Никога не пестете време от секс, хранене и усмивки. Помислете дали да не се запишете на обучение по бързо четене на книги, бърз испански или бързи срещи, организирани от сайтове за запознанства.

 

Прочетете още:

Коментирай