Свободно време

От какво не трябва да пестим пари

Не пестете от компютри, телевизори и фризьори

08.10.2012г. / 02 16ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Все още основното извинение на българина да пести пари от всевъзможни неща е, че се намираме в криза. Вярно, на всеки се е случвало в някакъв момент да се чуди как да свърже двата края, и „да!“ – щедростта ни проговаря, когато трябва да помогнем на близък човек, а не на себе си. Няма нищо лошо в това да броим и жълтите стотинки, но има случаи, в които е по-добре да забравим за скъперничеството и да обърнем внимание на истинските си нужди.

Колко от нас могат да си признаят, че не са се обърнали за помощ към лекар, когато е имало повод за притеснения относно здравето ни? Много често решаваме да изчакаме, защото евентуално симптомите могат сами да изчезнат. Често обаче точно тогава нещата се влошават и вместо да сме дали малка сума за хомеопатични лекарства, бръкваме по-дълбоко в джоба си и плащаме за скъпи антибиотици.

Да се правиш на „майстор сръчко“ си има своите позитивни и негативни страни. Разбира се, не е нужно да търсим специалист за поставянето на всички первази у дома, но що се отнася до поставянето на плочки, монтирането на кухненски шкафове, външното изолиране на апартамента, остъкляването на терасата и други „екстремни спортове“, е хубаво да се заложи на по-сигурното – професионалист.

Телевизори, лаптопи и кухненски уреди са вещи, които закупени на старо струват по-евтино – факт. Но има един единствен въпрос, който трябва да си зададем, за да се решим на подобна покупка – „защо предишният собственик би се отървал от вещ, която работи безпроблемно?“ Ако въпросният собственик е бил откровен с продавача, а последният е също толкова лоялен и към нас, то истинската причина за първоначалното препродаване на вещта трябва да ни стане известна. При всички случаи, където са много пари, там са и още пари с още 50 лв. отгоре – може би си струва да се инвестира в нов марков неизползван електроуред.

В голяма част от случаите човек, който сам е решил да се подстриже, впоследствие горчиво съжалява, че е спестил няколко лева за сметка на достолепния си външен вид. Често ставаме жертви на неопитни фризьори, но по-добре с чиста съвест да виним друг, отколкото да съжаляваме за това, което сами сме си причинили.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота