Свободно време

Росица Рачева за модата и символите в сватбените торти

Сватбената торта трябва да е във формата на пирамида, в която да присъстват мъжки и женски елементи

12.11.2012г. / 08 31ч.
Ивет Лолова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Росица Рачева е художник-дизайнер, преподавател в Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Тя беше член на журито на конкурса-дефиле „Сватбени торти“, част от изложението за хляб, храни и напитки в София.

Такъв конкурс се провежда за първи път в България, за радост на работещите в бранша. Сред тортите имаше модели на кулата в Пиза, „Къщата на Моцарт“, булчинска рокля в реален размер, две торти във фолклорен стил и др., като някои от тях достигаха до 1,5 м височина. Тортите бяха дело на майстори от големите сладкарски къщи, хотели, цехове и фирми за кетъринг.

Кои са критериите, по които оценихте сватбените торти?

Предварително бяхме определили няколко критерия: използвани техники – дали има рисуване, моделиране, рязане; сложност на изпълнението – някои техники са много сложни, други – по-малко; креативност на композицията – каква е идейната концепция; прецизност на изработката – може идеята да е добре, цветна, но някои неща да стоят незавършени, груби, да липсва майсторството, занаятчийството; цветово съчетание – какъв е колоритът .

Свързани статии

Има ли мода в сватбените торти?

Разбира се. Досега в България нямаше стил, но фирмите, които организират сватбен кетъринг вече знаят, че има стил в сватбеното тържество. Някои сватби имат запазен цвят – всичко е в бледорозово, виолетово, екрю, жълто и т. н. Има запазен символ – например семейството избира пеперуда и тя фигурира в цялата декорация, включително и в тортата. Цветовото решение на тортата трябва да съответства на декорацията на залата, на масите.

Пеперудата може да бъде на върха, цялата торта да е в пеперуди, да се сложи по масите по някакъв начин или върху столовете. Получава се „тотал дизайн“ на сватбеното тържество.

Как бихте коментирали тортата във форма на женска фигура, без ръце и глава, а декорацията й повтаряше роклята на булката?

Това е хрумване на самия сладкар, но за мен това не е стилът на добрата сватбена торта. В цялостната концепция на сватбата трябва да присъстват двата елемента – мъжкото и женското. В тази торта имаме едно женско тяло, но къде е присъствието на младоженеца?

Какво ще кажете за цветовете?

Важно е цялостното подреждане на формата – знаете, че дизайнът – това е конструкцията на самото изделие, който включва: общата форма, цветовото решение да съответства на идеята и детайлите. В някои торти са използвани много цветове, което ги прави прекалено шарени. По-добре е да се съчетаят само два цвята. Привърженичка съм на идеята за пестеливост – с малко да кажеш много.

Имаше торта, издържана в гамата от кафявото до бялото – присъстваха всички нюанси на цвета. За мен използването на нюанси говори за чувствителност към цвета. Много е лесно да вземем готовите бои и да направим зелени листа и червени цветя. В нюансите личи нежността, а в сватбата трябва да присъства нежността.

Разкажете накратко за символиката на сватбените детайли?

Сватбената торта трябва да бъде отражение на триединството – трябва да присъстват мъжкото и женското, които се обединяват на върха в едно цяло. Тортата представлява пирамида с ясна основа и връх. Затова е важно върхът да се подчертае с фигура – една лилия, която разцъфтява, слънце или нещо друго. В основата пък трябва да присъстват мъжкото и женското. За целта се използват най-често декорации с два папагала, два гълъба, два пръстена. Ние живеем в дуалността – „горе и долу“. Не бива нито да хвърчим много в облаците, не бива и да сме заземени, което е типично за нашето общество – ние сме прекалено материални. Двете начала трябва да са в хармония – да сме земни, но да се стремим към духовното.

Демоде ли са малките фигурки на булката и младоженеца?

Не, те се използват широко. Тортата може да завърши също с живи цветя, едно цвете – орхидея, роза, една или две птици, пръстени.

Какво ще кажете за тортите с шевицата?

Много ми хареса тортата с българската шевица, по-семплата от двете. Аз самата отдавна исках да направя такава торта. Изчистена и много прецизно изработена.

Очаквайте втора част на интервюто с Росица Рачева, в която тя ще разкаже за успехите на учениците й в програма „Успех“, в която те изработват захарни цветя и животни и малки скулптури. (Б. А.) Млади майстори сладкари ваят цветя и животни от захар

Фотопоглед - Захарни животни за детско парти

Коментирай