Свободно време

Любопитни факти за животните, които може би не знаете

Някои стоножки имат по 400 крака

04.06.2013г. / 09 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В природата се срещат милиони животински видове, които обитават водите, сушата и въздуха. Някои са красиви, други не чак толкова.

Свързани статии

Едни са опасни за човека, но има и такива, които са дружелюбни. Всички те си имат свои специфики и странности. Ето някои от тях.

  • Папагалска риба

Тази красива риба е намерила начин да се защитава по време на сън. Докато другите риби задрямват на една страна или се скриват в пукнатини, папагалската риба образува около себе си „спален чувал“. Тя отделя прозрачна желеобразна слуз, която бавно обгръща тялото й.


  • Делфините изпращат високочестотни звуци, които им помагат да намерят плячката си.

Нейното местоположение, форма, размер, както и дали жертвата е спокойна или е усетила наближаването на делфина.

  • Морската игуана може да задържи въздух в себе си за около 15 минути.

Среща се край бреговете на Еквадор. Нейната дължина може да достигне до два метра. Тя е от малкото гущери, които плуват в морските води, като се хранят със зелена салата от водни растения, които намират под водата.

  • Женските слонове са водещите в стадата.

Освен това слоновете са известни с изключителната си памет. Те помнят къде може да има вода, въпреки, че изминават огромни разстояния и не се връщат по някои места с години. Неслучайно е измислена приказката „помниш като слон“.

 

  • Леопардите могат да развият скорост от 70 км в час.

Обичат да си почиват на клоните на акациевите дървета, което е и стратегическа позиция за тях, защото ако под дървото минава животно, те скачат върху него.

  • Стоножките не разполагат само със 100 крака. Някои от тях имат по 400, което прави придвижването им координирано и прецизно.

Снимки: Reuters

Коментирай