Свободно време

Жената с рак – невидима

Повече от 8000 българки с напреднал рак на гърдата не бива да останат невидими

24.06.2013г. / 13 40ч.
Аз жената
Жената с рак – невидима

Ракът е болест, която трябва да се разбира. Само така може да предизвика отношение в правилни пропорции и полезност.

На 17-ти и 18-ти юни в Брюксел се проведе среща на повече от 30 пациентски организации от цяла Европа на тема напреднал рак на гърдата . От българска страна на срещата присъства Евгения Адърска, Председател на АПОЗ и приятели, дългогодишен член на Breast Cancer Community и Диана Борлакова, една от 8-те хиляди българки, които не приемат да бъдат невидими.

Професор Марио Кампоне от Франция представи възможностите на лечение на пациентките с напреднал стадий на рак на гърдата – утвърдени и модерни подходи.

Възможностите за повлияване върху това заболяване все повече се увеличават. България отдавна не прави изключение в това отношение и също се очаква жените с това тежко заболяване скоро да получат регулиран достъп до най-новите медицински решения.

Свързани статии

В чисто социален план, Д-р Константинос Папазисис от Гърция представи проучване, проведено сред 200 пациенти с напреднал рак на гърдата и 200 членове на екипи, полагащи грижи за такива пациентки. Резултатите показват, че 47% от пациентките с това заболяване напускат работните си места след диагнозата и започват да изпитват финансови затруднения. Проучване сред граждани в Европейския съюз пък показва, че 3 от 5 запитани познават жена с рак на гърдата, но само 45% от тях знаят степента на развитие на заболяването. Интересен е фактът, че само 77% от запитаните знаят, че напредналият рак на гърдата също може да бъде лекуван, а 88% са информирани, че ранната диагноза може да доведе до положителни резултати в лечението.

Цифрите еднозначно говорят за това колко е разнолик като проблем ракът на гърдата, особено когато е имал възможност да вземе преднина. Според Националния раков регистър, всяка година в България се диагностицират между 3600 и 3800 нови случаи с рак на гърдата. Общият брой на болните с рак на гърдата в България е 44 425, като от тях около 20% (8 450 болни) са с напреднало заболяване (метастази в костите, черния дроб или други органи или тумор, който е прораснал в съседни органи).

На фона на тази обезпокоителна статистика, за пациентите с напреднал рак на гърдата има нова надежда, в лицето на първото от 15 години насам ново лечение с напълно нов механизъм на действие.

Методиката е вече позната и установена практика в авторитетните изследователски центрове на рак в Европа, а медикаментът вече е наличен на Българския пазар и специалистите се надяват, че скоро НЗОК ще го включи в реимбурсната си листа, с което ще дадат свобода на професионалния избор на онколога да подходи успешно към специфичната необходимост на нуждаещите се пациенти.

Разговорът между лекар и пациент с метастатичен рак на гърдата има нова тема. Пациентските адвокати от цяла Европа имаха възможност да чуят това лично от магнетичната проф. Мартин Пикар от Белгия.

Коментирай