Свободно време

Леден поход

20.02.2006г. / 23 33ч.
Аз жената
Леден поход

Водният туризъм предлага възможност да се докоснеш до природата през цялата година, но истинското предизвикателство е да го направиш през зимата. При екстремални зимни условия човешкият дух е поставен на изпитание.

В едни от най-студените дни от 22 до 25 януари се проведе водният поход с туристически каяци, в който участваха само хора с дългогодишен стаж във водните екстремни спортове, обединени около некомерсиалния сайт www.whitewater-bg.org. Шестима гребци и подсигуряващ ги наземен екип се изправят срещу ледената стихия. Целта им бе да достигнат от моста на Кольо Фичето над р. Янтра (край гр. Бяла) с каяци до Дунава. По време на експедицията се използват туристически каяци, предназначени за бавнотечащи и спокойни води.

Облеклото във водата включва термо бельо, полари и непромокаеми ветроустойчиви якета. Ръцете са защитени от предпазни лапи.

За спане се ползват стандартни двуслойни палатки, под които се постила изолация. Отвътре се постилат двуслойни шалтета (неопренови постелки). Преди лягане палатката се подгрява с малък туристически примус и се спи в пухени чували с максимална издръжливост на минусови температури (поне -15 градуса).

Оказва се, че във водата всъщност е най-лесно. Долната част на тялото е на топло в лодката, а дрехите отгоре не могат да подгизнат от водните пръски, защото те замръзват по тях, поради прекалено ниските температури. Греблата и лапите също се обледеняват.

По-големият проблем е на самия бряг. Извадени от водата, руловете на лодките замръзват. Същото се случва и с капаците на товарните люкове, където са резервните дрехи, палатките, храната и останалата екипировка. Спасителното решение за бързото им размразяване се оказва термос с топъл чай, който единият от участниците носи в себе си.

Студът не прощава и на екипа, който следи групата от брега на по-опасните участъци. Замръзва и дизеловият бус, един от автомобилите на експедицията. Мобилните телефони също отказват. За щастие не се случва най-опасното – някой да падне в реката. Няма и вятър, което също е благоприятно за престоя във водата. Походът не е спонтанен, а обмислен и дълго плануван и минава за традиционен в средите на практикуващите водни екстремни спортове. Поради лютите студове, тазгодишният е особено тежък.

Още през първия ден по р. Янтра образуването на леда нарасна застрашително, което води до реална опасност ледът да хване лодките в капан. В резултат на което на следващият ден след проучване на терена, се взима решение да не се рискува излишно. Експедицията поема към Дунав с автомобили и малко преди Русе се установява на палатков лагер. На другия ден ледът в р. Дунав се оказва още по-сериозен и дебел и само двама се осмеляват да влязат за два часа във водата. Останалите ги следват край брега, за да ги извадят, защото бреговете са толкова замръзнали, че е невъзможно човек да излезе сам с лодка. Вечерта р. Дунав на места замръзва почти цялата, а прогнозите за четвъртък са още по-лоши. След преценяване на ситуацията и рисковете, групата решава единодушно походът да бъде прекратен и се прибира в София.

Равносметката е три нощи спане на палатка и два дни на вода.

За участниците успешният поход е този, при който се завръщаш там, откъдето си тръгнал – у дома. Затова за тях въпреки убийствения студ и многото трудности – този е успешен. Убедени са, че за провеждането му следващата година, тазгодишният им опит ще послужи за още по-добро планиране.

Коментирай