Свободно време

Страхът от говорене пред публика – как да го преодолеем?

Сценична треска на презентация

18.09.2013г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Независимо в коя област е вашата професия, все някога ще ви се наложи да говорите пред публика. Голяма част от хората изпитват сериозни притеснения от „голямата сцена“. Страхът от публично говорене е преодолим, стига да поискате. Нужни са системни тренировки, които да повишават чувството ви за сигурност.

Какво най-често проваля успешното представяне пред аудиторията. Всичко, което постигате или не, се дължи на вашата нагласа. Позитивното мислене, насочено към успех, просперитет е това, което ви придвижва напред в начинанията ви.

Най-честите отрицателни мисли, които нахлуват в главата ви минути преди да се представите пред публиката са:

  • Не съм достатъчно подготвен.
  • Пропуснах важен детайл в презентацията и това означава, че представянето ми е обречено.
  • Не съм достатъчно компетентен.
  • Публиката не се интересува от това, за което ще говоря.
  • Последния път презентацията не мина добре, вероятно и този път ще се проваля.

Всички тези негативни мисли ви спъват не само по време на презентация, но и в ежедневието. Говоренето пред публика предизвиква редица неразположение у говорещия като:

  • повишена сърдечна дейност
  • изпотяване на дланите
  • заекване
  • пресъхване на устата
  • затруднено дишане
  • треперещ глас и други

Първо правило на успешното представяне е – прегледайте добре презентацията си. Дори да сте пропуснали някой детайл, бъдете креативни и го вмъкнете по време на представянето на идеята. Може да е под формата на шега или интересна история.

Казват, че когато човек излиза да говори пред публика е хубаво да има в себе си нещо за късмет. Вземете вашия талисман. Друга добра идея е да си купите малко камъче-минерал с положителен заряд. Вероятно не знаете, но кристалите имат мощна сила да действат положително, отпускащо и да насърчават просперитета. Когато излизате на презентация, дръжте в ръката си едно такова камъче. Сами ще усетите колко по-уверени сте.

Свързани статии

Репетирайте презентацията пред огледалото. Тренирайте ясната дикция, равномерното дишане. Когато четете книга, правете го на глас. Така ще усетите ритъма, честотата на дишане. Не се страхувайте от грешките. Те са нещо съвсем нормално, неразделна част от процеса на създаване. Не забравяйте да елиминирате негативните мисли.

Минути преди да излезете на сцената се сетете за нещо, което ви кара да се усмихвате. Спомени от ваканцията, вкуса на любимите бонбони. Вдишвайте и издишвайте дълбоко. Няма значение дали ще говорите пред 30 или 3000 души. Ако в публиката няма ваш познат или близък приятел, добре е да се запознаете с няколко човека от публиката. Мисълта, че познавате някои от аудиторията ще ви вдъхне допълнителна увереност.

Монолозите и монотонни и скучни презентации са тези, които обикновено сковават презентиращия. Той мисли единствено за това да не обърка плана на презентацията, да не обърка някоя сложна дума. Разчупете модела. Ако това, което представяте позволява контакт и участие на публиката – направете го. Разговаряйте с тях – това ще ви помогне да се отпуснете. Нека процесът бъде двупосочен.

Коментирай
Свободно време