Свободно време

8 начина за справяне с проблемните приятелки

Как да спасим приятелството си с тактичност

03.12.2013г. / 14 54ч.
Илияна Николова
Източник:sxc.hu

Източник:sxc.hu

Имали ли сте приятелка, която в някои моменти да ви подлудява? Забравя да си плати сметката, или може би винаги идва с досадния си заядлив съпруг? Колкото и да обичаме приятелите си, неминуемо стигаме до ситуации, които ни изваждат извън нерви. В такива моменти на много от нас ни е трудно да бъдем искрени и директни, без да обидим приятелката си или да развалим отношенията си. Потискането на гнева, недоизясняването на проблемите, раздразнението, преглъщането – всички тези предпоставки са пагубни за приятелството и е добре да се научим да обсъждаме открито проблемите с приятелите си, ако искаме да запазим трайно взаимоотношенията си.

Ето няколко начина за справяне с неприятните ситуации с приятелки:

Прекалено критична е към останалите

Ако постоянното й мрънкане за външния вид на околните или още по-лошо, на ваша обща приятелка, ви дразни – говорете с нея! Обяснете й, че обидното държание спрямо останалите ви кара да се чувствате некомфортно. Бъдете дискретни! Накарайте я да разбере и вашата гледна точка. Може и да не й се понрави, но поне вече ще знае и вашето отношение към ситуацията.

Забравя да плати нейната част от сметката отново и отново

Влудявате се от факта, че за пореден път плащате цялата сметка? Приятелката ви пак е забравила да мине покрай банкомата? Поемете дълбоко въздух и помислете как най-тактично да й намекнете следващия път обядът ви да бъде в някой по-евтин ресторант, тъй като невинаги имате финансова възможност. И се надявайте тя да осъзнае колко некоректно всъщност се държи спрямо вас. Дайте й време да промени нехайното си отношение.

Дружката ви има проблеми с някого и иска да ви привлече на нейна страна

Но вие не искате да взимате директно страна по въпроса или вече знаете достатъчно, за да прецените, че приятелката ви не е съвсем права. Както и да е! Бъдете честни – заемете своя позиция без да лавирате по средата. Или й покажете, че е добре сама да изясни този въпрос със съответния човек.

Дочули сте отнякъде, че гаджето на приятелката ви й изневерява?

В такива случаи се надяваме слуховете да не са истина. Ако това се окаже вярно, обаче, решението дали да й кажете и редно ли е изобщо, е трудно и неприятно. Поставете се на нейно място! Помислете си дали бихте искали да разберете и дали искате приятелката ви да е честна с вас. В такива моменти е добре да впрегнем цялата си възможна тактичност и да внимаваме с изразните средства! Темата е болезнена, но искреността е важна във взаимоотношенията, независимо дали са между приятели или интимни партньори.

Все мрънка, че няма пари, но продължава да пазарува?!

Свързани статии

Надува ви главата с постоянната си липса на пари, но изведнъж се появява с нова чанта! Приятелката ви се оплаква, че е затънала в дългове и се чуди с коя кредитна карта да плати, но шопинг терапията продължава с пълна сила. Всъщност, има два начина да действате – или преценявате, че това не ви интересува и я оставяте да обикаля моловете, или тактично й давате пример, как сте си харесали едни обувки, но в момента бюджетът ви не го позволява. Ако пазаруването с нея ви изкарва извън нерви и не сте в състояние да изпълните съветите на специалистите, просто не пазарувайте с нея!

Не харесвате съпруга й

Смятате го за безочлив и груб? Не понасяте непрекъснатите му ругатни, неуместни изказвания и просташки прояви? Опитайте се да направите всичко възможно да накарате приятелката си да прекарвате времето си само двете, предложете й да отидете на фризьор или на разходка, кажете й, че обичате времето, прекарано насаме с нея, приятно ви е да си споделяте в женска компания. Ако тя все пак настоява да ви покани на вечеря по двойки и кошмарът се повтори, отново честността е най-доброто решение! По-добре е да знае отношението ви към ситуацията, колкото и да е болезнено.

Коментирай