Свободно време

Как посрещат Нова година по света?

Свързани с празника традиции

31.12.2013г. / 09 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Само след броени дни целият свят ще посрещне 2014 година. Дано празникът за всички бъде изпълнен с много усмивки и приятни моменти. Посрещането на новата година е съпътствано с много топли обичаи и традиции. Вижте как посрещат новото начало в някои от най-красивите места по света.

Испания

Нова година за испанците започва с пълна уста. По традиция в полунощ, когато се изпраща старата и се посреща новата година всеки трябва да има 12 зърна грозде. Гроздето се изяжда, когато часовникът удари дванадесет пъти. Това е стар и много весел обичай.

Бразилия

В Бразилия приемат, че лещата и оризът са символ на богатство. Затова в първия ден от новата година се приготвят традиционни ястия с ориз и леща. В навечерието на празника в морето се пуска да отплава лодка, отрупана с цветя, свещи и бижута в чест на богинята Yemanja. Посрещането на новата година е едно от най-забележителните събития. Хиляди хора се събират на един от най-известните и красиви плажове в целия свят Копакабана.

Англия

В Англия голяма част от хората се събират на площадите Трафалгар и Пикадили Съркъс. В Англия се смята, че първият човек, който влезе в дома през новата година трябва да е млад и здрав мъж, да е тъмнокос и да носи със себе си символите на богатството, които според техните традиции са малко парче въглища, пари, хляб и сол. Пекат се пайове с кайма, ябълки. Приготвят се лакомства, които се раздават на малките деца, които обикалят къщите и пеят празнични песни. Неомъжените девойки сипват яйчен белтък във вода. Буквата, която се образува във водата подсказва първата буква от името на човека, за когото ще се омъжат.

Свързани статии

Дания

Началото на новата година започва с много фойерверки, различни видове традиционни ястия, между които са и торти и сладкиши, приготвени с марципан. На празника датчаните приготвят варена риба. В Дания е добър знак, ако в навечерието на празника имате запазена торбичка със счупени чинии. Смята се, че символизират много приятели.

Франция

На Нова година французите празнуват в семейна обстановка и си разменят подаръци. Французите приготвят традиционен празничен сладкиш, наречен La Galette Des Rois. Приготвят се също палачинки и гъши дроб. Според френските традиции тази празнична вечеря носи просперитет на всички, които са се събрали около масата. Разбира се, пие се и много шампанско. Празничните вечерни шествия също са част от празника. Те са съпроводени с много песни, танци и греяно вино.

Швейцария

Посрещането на новата година в Швейцария също е изпълнено с много музика, танци, хубава храна и напитки. Хиляди хора се събират всяка година при река Лимат и Цюрихското езеро, за да чуят празничните камбани в полунощ и да погледат красивите фойерверки в небето.

Германия

Преди много години на Нова година старите германци са сипвали разтопено олово във вода и така са се опитвали да предскажат бъдещето. Тази традиция се е запазила и до днес. След празничната вечеря по традиция се оставя малко храна в чиниите, за да бъде годината пълна. Приготвят се ястия от шаран и херинга.

Италия

Италианците имат много фестивали, които почитат с приготвянето на много видове вкусна храна. На Нова година тази традиция продължава. В различните части на Италия се приготвят разнообразни блюда като пълнени прасета, наденица, леща, която според традициите носи благосъстояние. Приготвя се и традиционният италиански козунак наречен панетоне. В полунощ всички италианци знаят, че трябва да носят червено бельо, за да имат много късмет през новата година.

Гърция

В Гърция за посрещането на новата година се приготвя пита, в която се слага златна или сребърна паричка. Първото парче е за Свети Василий, второто за дома, а след това се раздава на останалите членове на семейството като се започва от главата на семейството. Този, който намери монетата ще има много късмет през новата година. На празника трапезата трябва да изобилства от храна и да има маслинени клончета.

Снимки: Reuters

Коментирай