Свободно време

Отворена програма One design week 2015

Седмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура се провежда в Пловдив

11.06.2015г. / 16 13ч.
Аз жената
Отворена програма One design week 2015

Мапинг на градското ДНК, вечер на иновациите, типографски трансформации, работилница за ситопечат, Ikea Art Event 2015, „Кухня за култура“, филмови прожекции, редица практически лекции и представяния са само малка част от събитията, които очакват участниците в отворената програма на One Design Week 2015. Седмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура се провежда в Пловдив между 19 и 28 юни, с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, в подкрепа на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

През тази година сред централните локации в отворената програма ще бъде Ядрото (ул. Загреб 14) – пространство за лекции, презентации, дебати, прожекции, работилници, партита и т. н. Своеобразна отворена зона, създадена през 2014 г. от норвежкото архитектурно бюро Гартнерфуглен съвместно със стажантите на One Architecture Week.

Сред акцентите е едноседмичната работилница „Мапинг на градското ДНК“, в рамките на която студенти от специалности, свързани с визуалната комуникация (графичен дизайн, илюстрация, фотография и изящни изкуства) ще изследват социо-културната ДНК на града с помощта на двама пламенни и социално ангажирани графични дизайнери от Германия – Марк Андрюс и Кристиан Деген, горди собственици на студиото за дизайн andrews:degen в Амстердам. Работилницата ще се проведе между 22 и 26 юни, 10:00-14:00, в клона на НБУ в Пловдив.

В неделния следобед (21-ви юни от 16:30) галерия Ластици ще бъде домакин на специалното представяне на проекта на шведската марка Ikea – Ikea Art Event 2015. Марката инициира нов модул в дейността си под надслов Art Event, а първият проект е посветен на уличното изкуство – най-демократичната изразна форма. В него участват 12 улични артисти от цял свят, които ще представят неповторими плакати, напечатани в лимитирана бройка. Участниците използват различни изразни средства и подходи в работата си. Това, което ги обединява е отчетливият и силен стил, забележим в най-различни точки на планетата. По време на официалното представяне на изложбата като специален гост е поканен българският ъндърграунд лейбъл Brave Moustache. Той ще демонстрира техниката на сито печата и ще даде възможност на посетителите да изработят сами картички, вдъхновени от събитието.

Специалистите по дигитален маркетинг от ARTery са подготвили лекция и работилница на тема „Как да бъдем успешни в Etsy“, където ще запознаят участниците с онлайн платформата Etsy – P2P уебсайт за електронна търговия на творчески изделия. На 21-ви юни (неделя) ARTery ще дадат ценни насоки за разработването на онлайн магазин и успешни продажби в интернет в Хакафе (ул. „11-ти август“).

Арт директорът на водещата агенция за дигитален дизайн в Холандия "Mirabeau" Хенк Хаима ще изнесе презентация на тема: „Динамичен дизайн: Следващата революция в дизайна“, в която ще разкаже за идеята си да трансформира статичните уебсайтове в динамичен дизайн с акцент върху случаи от практиката. По време на уъркшопа си ще разясни как се представя съдържание по по-личен и релевантен начин. Лекцията ще се проведе на 24-ти юни от 21:00 в Ядрото (ул. Златарска 14, Капана).

Интересен акцент в програмата е курсът на Sito studio за ситопечат върху торбички, тениски или хартия „Напечатай сам“. Той е насочен както към професионалисти в сферата на илюстрацията, модата, графичния дизайн, фотографията, така и към всички, които желаят да създават плакати, флаери, тениски и др. Участниците в работилницата ще имат възможност да напечатат изображение с размер до А3+ върху текстил или хартия. Курсът ще се проведе в Инкубатор (ул. Братя Пулиеви 4, Капана) на 20 и 21-ви юни от 11:00 до 17:00 часа.

„Кухня за култура“ е празник на жадните за изкуство кулинари и кани всички тях да създадат нови преживявания, нови истории и нови приятелства. Главен готвач Юрки Цуцунен ще сервира вкусна вечеря. „Кухня за култура“ вече е гостувала два пъти в Санкт Петербург, Русия, и веднъж във Франкфурт, Германия. Сега потегля към Пловдив, под надслов „Опасно лятно слънцестоене“. Представяне на 26-ти юни в Баскиа, ул. Братя Пулиеви 4-6, Капана.

В презентацията на HiComm „(Мястото на) Хартията в постдигиталния свят“ гостите на фестивала ще научат от графичния дизайнер Любомира Славкова и отговорния дизайнер на HiComm Илия Темелков какви са предимствата на хартията пред всичко дигитално. Презентацията ще се проведе на 21-ви юни от 21:00 в Ядрото.

Друго любопитно събитие от отворената програма на фестивала е работилницата на дизайнера Рая Стефанова „Прерамкиран процес“, където участниците ще могат да предложат идеи за пълна промяна на иначе добре проектираните и функциониращи столове TORRO, произведени по дизайн на Величко Великов. Чрез TORRO Рая акцентира върху самия процес на създаванe, а не върху крайния продукт. Работилницата ще бъде на 20-ти юни от 10:00 до 18:00 часа в офиса на ЕДНО (ул. Христо Дюкмеджиев 10).

Участниците в работилницата „Типографски трансформации“ ще имат шанс да се запознаят с очарователните дами от творческото студио Acme Paris – Елоди Мондре и Каролин Офор, които ще бъдат сред лекторите на професионалния Форум за дизайн на фестивала (27-ми юни в Дом на културата „Борис Христов“. Билети: http://goo.gl/2Q05ce), и ще научат как се трансформира една буква, така че да й се придаде нова идентичност, емоция и ново значение.

По случай своята 100-годишнина Coca-Cola и Работилница Пункт ще направят творческа работилница в рамките на One Design Week 2015. Дизайнерският колектив е известен с авторските си осветителни тела, мебели, играчки, музикални инструменти и дори интерактивни инсталации, изработени от изхвърлени предмети. Петър, Иво и Мария очакват всички ентусиасти на 20 и 21 юни (събота и неделя)с пълен комплект обекти и предмети, готови да заживеят своя втори живот. Място: в Ядрото, ул. Златарска 14.

Едно от най-вълнуващите събития в отворената програма на One Design Week 2015 e интерактивната инсталация на Джорди Канудас в Капана, където посетителите ще могат да изпробват флуидната облегалка на един диван, „умната“ лампа или направата на осветително тяло чрез потапяне в боя. Отделно той ще разкаже за своя път на дизайнер в специална лекция на 20-ти юни (събота) от 21:00 ч.. Джорди Канудас идва в България с подкрепата на институт Сервантес-София и Испанско посолство в България. Инсталацията на Джорди Канудас може да бъде видяна в Ядрото, ул. Златарска 14.

Иновациите също ще бъдат сред централните теми на отворената програма на One Design Week. В отделен панел „Вечер на иновациите“ на 25 юни, четвъртък, 20:00 ч. темата за иновациите в дизайна ще бъде засегната два конкурса: София Тех Парк с конкурса за иновативна пейка и B2N с конкурса за 3D принтиран лампион.

По време на прожекцията „Щрих и стих“ в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна“ посетителите на фестивала ще могат да изгледат шест кратки анимационни филма, посветени на изложбата „Щрих и стих“, продуцирана от Компот Колектив, която съчетава два художествени похвата – поезия и анимация. На 25 юни, четвъртък, от 21:00 часа.

Дизайн базарът на One Design Week 2015 ще се проведе на 28-ми юни и ще предложи по нещо за всички възрасти и стилове. В непринудена неделна обстановка в квартал „Капана“ посетителите ще се срещнат с български дизайнери, дизайн магазини и онлайн платформи, които на място ще продават специално подбрани за случая продукти.

Почти всички работилници са безплатни и със свободен достъп, освен тези, за които е оказан специален начин на регистрация и/или такса. Програмата може да бъде намерена тук: http://edno.bg/one-design-week-2015/otvorena-programa

А ето изненадите и креативните забавления за малчуганите

От щастието да направиш свое зайче от текстил, през предизвикателството да нарисуваш чувство или да създадеш от нищо нещо до удоволствието да конструираш робот от кашони или да поиграеш в „Кътчето на децата на фермера“, и дори да изработиш модел на компютърна мишка... Детските събития през тази година са подбрани от творческия екип на фестивала Адриана Андреева и Бояна Гяурова. Те са напълно безплатни и са подходящи за деца от четиригодишна до тийнейджърска възраст.

Творчески работилници, интерактивни експозиции, филмови прожекции и още много изненади ще развият както въображението, така и уменията на децата, които се включат в One Design Week Kids. Те ще могат да открият и развият дизайнера в себе си по време на работилниците на фестивала, който обещава да превърне края на месец юни в 10-дневен празник за всички малчугани. През тази година събитията от детската програма ще се провеждат в две основни локации – Градска художествена галерия – Експозиция „Енчо Пиронков“ (Пловдив, ул. „Васил Кънчев“ 1) и на открито на ул. „Златарска“ в Капана.

Сред акцентите в програмата на седмото издание на фестивала е „Книжни илюстрации“ – международна изложба, посветена на илюстрации от детски книги, създадени през последните години от български и чужди автори. В експозицията могат да се видят изображения, публикувани в книги на българските издателства „Жанет 45“, „Точица“, „Рибка и Лодка“, а сред авторите са утвърдени и млади български художници.

Малчуганите ще разберат „Как Сърдел направи ремонт“, гледайки този кратък анимационен филм, създаден по оригиналния разказ на Георги Мерджанов, в който е използвана нестандартна смесена техника – шити изрезки от плат и анимация.

Една от най-вълнуващите инсталации на One Design Week Kids е интерактивната стая „Кътчето на децата на фермера“. Кътчето е създадено, използвайки древни занаяти от само два основни материала – дърво и вълна.

В „Слънчева ми е системата“ Росица Ралева, един от най-талантливите и изявени български илюстратори в момента, ще помогне на децата участници да нарисуват своята собствена слънчева система, като се поставят в нейния център.

„Нарисувай ми чувство“ с Ася Колева, илюстратор и графичен дизайнер, децата ще научат колко е важно да изразяват емоциите си и ще се забавляват с тяхното илюстриране. На фокус е лицето и създаването на рисунки с неговите различни изражения: тъжно, весело, ядосано, влюбено...

„Акробати“ – работилница за илюстрации с Деница Бояджиева и студио за графичен дизайн „Пункт“ ще предизвика децата да сглобят, оцветят и раздвижат свой цирков герой. Работилницата представя един позабравен, но добре известен механизъм за правене на кукли.

„Всеки човек е артист“ е казал Йозеф Бойс. В тази вродена творческа дарба вярват безусловно Destructive Creation и канят малки и големи да се включат в изграждането на голямо чудато същество от кашони в двора на галерия „Енчо Пиронков“.

Работилницата „От нищо нещо“ с Ники Колиър в компанията на Inerioro Design Studio ще ангажира участниците с трансформирането на нещо ненужно в произведение на изкуството. В употреба ще влязат намерени обекти като стар чорап или изхвърлена тениска, за да се покрият с чиста вълна, докато се превърнат в красива творба.

За втора поредна година в програмата на фестивала се включва „Ръкоделница“. Те представят поредица от работилници, които насърчават творчеството, ръчната изработка и фантазията. Изборът е голям – децата могат да си направят собствено чудовище, модел за компютърна мишка или текстилен плик за писмо, подходящ за портмоне или калъф за различни скъпоценности. Произведенията на децата могат да се видят в специално създадената за фестивала експозиция, която се обогатява с обектите на децата след приключването на всяка работилница.

В своята работилница GG sisters ще използват брошури от хипермаркети, стари документи, за да ги преобразят в красиви и полезни предмети за декорация на дома и работното място. Участниците в работилницата ще се научат сами да подготвят хартията и да създадат свой собствен предмет чрез техниката на плетене с хартия.

За последния ден на фестивала е подготвена и кинопрограма – „Чудни кратки филми“. Малки и големи с интерес към съвременната българска анимация са поканени да видят селекцията на режисьорите Радостина Нейкова и София Илиева.

Коментирай
Свободно време