Свободно време

Наградите на Кристалната лира

27.10.2006г. / 18 11ч.
Аз жената
Наградите на Кристалната лира

За десети пореден път ще бъдат раздадени годишните музикални награди “Кристална лира”. Тържествената церемония ще се състои на 31 октомври в Концертната зала “България” от 18.00 часа. Музикалните “Оскари” на България представляват кристална статуетка и грамота. Присъждат се в петнадесет категории за върховите постижения в музикално-изпълнителското, танцовото изкуство и педагогия през изминалия сезон.

Тази награда постепенно се утвърди като една професионална оценка на върховите постижения в годишната продукция на музикалното и танцовото изпълнителство и педагогия – оценка, направена от жури с участието на специалисти от 15 различни жанра.

·Предложенията:
Предложения за присъждане на наградата могат да правят всички музикални институции, отделите “Култура” към съответните общини, изтъкнати творци, членовете на комисиите и граждани. Всяко предложение трябва да е придружено от убедителна мотивация. Предложенията се правят в писмена форма през целия сезон, но не по-късно от 15 септември.

·Номиниране:
За всяка от 15-те категории на наградата “Кристална лира” съорганизаторите утвърждават в началото на новия културен сезон комисия от 7 души. За председател и членове на комисиите се привличат изявени творци в съответната област. Комисиите работят целосезонно, следят творческите изяви в своята област и след края на сезона се провежда заседание, на което се обсъждат всички постъпили предложения и чрез тайно гласуване се номинират трите най- високи постижения.

·Присъждане:
Лауреатите се определят от Централна комисия в състав от 27 души, която заседава в деня на церемонията. Имената на наградените се пазят в тайна. Учредители на наградата са Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Дирекция “Музика и танц” към Министерство на културата и Радио “Класик ФМ”.

МОТИВАЦИИ ЗА НОМИНИРАНИТЕ

ПОП И РОКМУЗИКА

Мими Иванова – за активната й концертна дейност, издадения й нов двоен албум “The best” и новото издание на албума “Здравей, на вместо сбогом”, сезон 2005-2006 г. Група “Сафо” – Мирослав Иванов, китара, Росен Ватев, ударни, Игор Шабов, вокал, Иван Христов, клавишни, Радослав Кръстев, бас – за концерта на групата в рамките на фестивала: “Ловеч – Рокфест” през м. май 2006 г. и концерт-бенефис с група “Щурците” през м. септември 2005 г. Сунай Чалъков, естраден певец, солист при ансамбъла на Българската армия – за активната му концертна дейност и издадения му нов песенен албум през м. юни 2006 г.

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР

ФА “Пазарджик”, гр. Пазарджик – за изпълнение на концерт-спектакъл, състоял се на 05.06.2006 г. на сцената на драматичния театър в гр. Пазарджик. Концертът е по повод юбилея на главния художествен ръководител на състава Атанас Чолаков Александър Христов, фолклорист, диригент, Разград – за постановката на три нови негови фолклорни творби в репертоара на анс. “Капански” – Разград, “Мъри, Тодоро”, “Мама на Севда думаши” и “Лирична балада” сезон 2005-2006 г. Проф. Николай Стойков, Пловдив – за значимия му личен принос за развитието на обучението по народни инструменти на фолклорни диригенти и педагози, един от основателите на анс. “Тракия” – Пловдив.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

Любчо Василев – хореограф, гл. худ. ръководител, професионален фолклорен ансамбъл “Мизия”, Търговище – за изнесения концерт-спектакъл на анс. “Мизия” под негово ръководство на 14.05.2006 г. по повод откриване на Националните фолклорни празници в гр. Търговище; Анс. “Родопа”, Смолян – за концерт-спектакъл, изнесен на 11.08.2006 г. за откриване на Събора “Рожен пее”. Александър Александров – хореограф, худ. ръководител ФТА “Добротица”, Добрич – за изнесения концерт-спектакъл на ФТА “Добротица” “С обич към децата” на 01.06.2006 г. на сцената на театъра в гр. Добрич

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО

Людмила Козарева, артистка, ДМТ “Ст. Македонски”, София – за яркото й изпълнение на ролята на Евита от мюзикъла “Евита” от А. Л. Уебър на сцената на ДМТ “Ст. Македонски” Цветана Бандаловска, оперна артистка, сопрано, Национална опера и балет, София – за изпълнението й на ролята на Лиу от операта “Турандот” от Дж. Пучини на сцената на Софийска опера през м. май 2006 г.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Постановъчен екип на балет “Арабеск” (хореограф Боряна Сечанова, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова) – за премиерния спектакъл “Carmina Burana” по музика на Карл Орф през м. октомври 2005 г. Постановъчен екип на Софийска опера и балет (режисьор Кузман Попов, диригент-постановчик Борислав Иванов, декор Борис Стойнов, костюми Бояна Чомакова) – за постановката на оп. “Набуко” от Верди през сезон 2005/2006 г.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

Софийска филхармония – за концерта на 22.05.2006 г., реализиран съвместно с Класик ФМ радио – изпълнение на Реквием от Моцарт, диригент Генадий Рождественски. Оркестъра на ОФД-Пловдив – за концерта на 22.06.2006 г. с диригент Георги Димитров и с участието на Красимира Стоянова. В програмата арии и увертюри из опери на Моцарт, Доницети, Верди и Пучини.

КАМЕРНИ АНСАМБЛИ

Гинка Гичкова (цигулка), Людмила Хаджиева (сопран) и Савка Шопова-Маркова (пиано) – за концерта им на 18.04.2006 г. в камерна зала “България”, посветен на 250-годишнината от рождението на Моцарт Клавирно дуо Борислава Танева – Илия Чернаев – за концерта им в рамките на “Европейски музикален фестивал” през м. май 2006 г. в София с програма: Бритън, Лигети и интегрално изпълнение на творбите за 2 пиана на Шостакович Квартет в състав: Велика Цонкова (цигулка), Валентин Геров (виола), Анатоли Кръстев (виолончело), Димитър Цанев (пиано) – за изпълнението на трите клавирни квартета на Брамс на 16.11.2005 г. от цикъла “Видни изпълнители”

ХОРОВО ИЗКУСТВО

Хор на ОФД-Русе с хормайстор Христо Стоев – за изпълнението на “Месия” от Хендел на 23.05.2006 г. на откриването на ММФ “Софийски музикални седмици”. проф. Златина Делирадева и хор “Детска китка” – Пловдив – за големите успехи на Осмия европейски младежки музикален фестивал в Пасау – Германия и на международния музикален фестивал “Musiques au Pays de Hanau” – Франция и за върхови постижения на концертите в София и Пловдив през сезон 2005/2006 г.

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

Балет “Арабеск” – за премиерния спектакъл на “Carmina Burana” по музика на Карл Орф през м. октомври 2005 г. Балетния състав на ОФД-Бургас – премиерата на балета “Ромео и Жулиета” от Прокофиев на 14.12.2005 г. Трифон Митев – за ролята му в балета “Кротката” по музика на Прокофиев, Рахманинов и Стравински и за ролята на Алберт в балета “Жизел” от Адолф Адам на сцената на Софийска опера и балет

ДИРИГЕНТИ

Велизар Генчев – за интерпретацията на симфония № 3 “Eroica” от Бетовен с оркестъра на Classic FM radio на 11.11.2005 г. в цикъла “Концертмайсторите” Пламен Джуров – за концерта на 21.11.2006 г. от цикъла “Biochim Classic Jam” с Камерен ансамбъл “Софийски солисти”, солист Мила Георгиева с програма: Бах – Фантазия и фуга в сол минор, Хайдн – Концерт за цигулка и оркестър в до мажор, Сен-Санс – Интродукция и Рондо-капричиозо, Васил Казанджиев – “Картини из България”, Шостакович – Камерна симфония оп. 110-а и за концерта на 30.05.2006 г. на ММФ “Софийски музикални седмици” с Камерен ансамбъл “Софийски солисти” с програма: Моцарт – симфония № 2 и Концерт за цигулка № 5, солист Ваня Дервенска, Шостакович – музика към филма “Новият Вавилон” (първо изпълнение в България)

МУЗИКАЛНА КРИТИКА

д-р Магдалена Манолова – за ярките й публицистични изяви през сезон 2005-2006 г., за серията й от критични материали за изпълнителското творчество, публикувани в сп. “Музикални хоризонти”, вестниците “Капитал” и “Дума”, а също така и за публицистичните й предавания в телевизия “7 Дни”, в чешкото списание “Опус музикум” и списание “Дипломатически преглед”. Музикален център “Борис Христов” – София – за ІІ Фестивал на музите “Борис Христов” м. май-юни 2006 г., за широкото му отразяване от Центъра в пресата и електронните медии с десетки изяви, изразяващи вдъхновението на различни поколения и всички изкуства в общ храм на творчеството; брошурата за Борис Христов, за майсторските класове и семинари на Калуди Калудов, Маша Илиева, Огнян Николов, Наталия Афеян, Борис Хинчев;

ПЕДАГОЗИ

Висше образование: проф. Благовеста Карнобатлова, ДМА – оперна артистка, вокален педагог за изключително високите й артистични и педагогически постижения, за ученичката й Емилия Иванова – лауреат на І награда на Националния конкурс “Светослав Обретенов” и ІІ награда на Националния конкурс “Христо Бръмбаров” през учебната година 2005-2006. Проф. Георги Петров – АМТИИ – за високите му педагогически постижения и иницииране, ръководството и съставителство на лекционен курс по дисциплината “Съвременна клавирна култура”. Уникална в националната и световна музикално-образователна практика.

Средно образование: Танцово – Кая Иванова, български танци, Национално училище за танцово изкуство-София – за високи педагогически постижения в подготовката и реализацията на танцовия спектакъл “Жива вода” с възпитаниците на специалност “Български танци” по повод честване 50 години на отдел “Български танци” в НУТИ през учебната година 2005-2006 г.

Музикално – Ани Атанасова – НМУ-София – виолончело, за ярките й педагогически постижения, за ученика й Борис Недялков, издал компактдиск м. юни 2006 г. от рецитала си в рамките на Софийски музикални седмици и като солист на Софийска филхармония в рамките на Новогодишен музикален фестивал. Благородна Танева – НМУ София, цигулка, за върховите й постижения през учебната 2005-2006 г., учениците й от класа по цигулка са лауреати на 9 награди от национални и международни конкурси.

ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ

Борислав Йоцов (кларинет) – за яркото му върхово изпълнение на концерт за кларинет и оркестър от Моцарт, изпълнен на сцената на зала “България” със Софийска филхармония; за изпълнение на Концерт за кларинет и оркестър от Крузел с филхармонията на ОФД-Бургас през сезон 2005-2006 г.

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ

Красимир Костадинов (валдхорна) – за изпълнението на Концерт за валдхорна от Рихард Щраус на 06.04.2006 г. със Софийска филхармония, диригент Иво Венков; Александрина Боянова (цигулка) – за изпълнението на Концерт за цигулка от Брамс на 07.10.2005 г. с оркестъра на НМА “Панчо Владигеров”, диригент проф. Ангел Станков Иван Герасимов (фагот) – за изпълнението му на І част от Концерт за фагот от Моцарт на откриването на Празниците на изкуствата “Аполония” на 01.09.2006 г. с оркестъра при Националното музикално училище, диригент Деян Павлов; Атанас Кръстев (виолончело) – за концерта “Млади лауреати” – Салон на изкуствата в НДК (23.05.2006 г.); 2-та рецитала в музея “Земята и хората” (30.10.2005 г. и 23.11.2005 г.); концерта с Шуменска филхармония (14.09.2006 г.); участието в концерта “Млади виртуози” (10.02.2006 г.) и националния конкурс “Млади музиканти на Евровизия” (04.02.2006 г.) и за дебюта му с рецитали в Рио де Жанейро, издадени на DVD и излъчени по Бразилската телевизия “Глобо”; Ясен Тодоров (цигулка) – за концерта му на 10.06.2006 г. в рамките на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив, повторен на 1.06.2006 г. в София – съпровод на проф. Уилям Корбет-Джонс.

ДЖАЗ

Николай Иванов (ръководител на група “Ом”) – за постиженията му в смесването на културите в областта на джаза и за участията му в наши и международни проекти: в Русе – на 12.05.2006 г., в София – на 14.05.2006 г. в рамките на “Салон на изкуствата”, на Пловдивски джаз вечери на 27.09.2006 г. и на Джаз фестивала в Хасково на 28.09.2006 г. Любомир Денев – за проекта “Откровения в теми и вариации” на Празниците на изкуствата “Аполония” с участието на Венцеслав Благоев, Еделина Кънева и струнен квартет “Примо”, за хепънинга “Вариации в звук и цвят” на 16.07.2006 г. в рамките на международния културен проект “Звук и цвят” и за цикъла “Джаз-афоризми” по епиграми на Радой Ралин на 21.04.2006 г.

Коментирай