Свободно време

Какво кара „човешките барбита“ да изглеждат така?

Копнеж за красота или болестно състояние?

08.07.2015г. / 10 26ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Напоследък все повече чуваме за хора, превърнали се в живи прототипи на любимите кукли Барби и Кен. Благодарение на десетки операции, струващи стотици хиляди долари и много болка, тези хора постигат мечтата на живота си.

Валерия Лукянова, известна като едно от „човешките барбита“, интригува интернет пространството непрекъснато. В Instagram 29-годишната украинска моделка има вече над 220 000 последователи, които се радват на ежедневните й селфита по бански, показващи впечатляващата й кукленска талия.

„Не харесвам, когато хората се опитват да копират някого и затова не ми харесва да си мислят, че имитирам известната кукла. Това е унизително!“, споделя Валерия в скорошно интервю за известно списание.

И все пак, невероятната й прилика с любимата на поколения кукла Барби е умопомрачителна.

А ето го и „човешкият Кен“ – мъжката половинка на Барби. Името му е Джъстин Джедлика. Докато Валерия не одобрява прякора си, той е напълно поласкан от него. Джъстин от самото начало е искал да придобие визията на красивата мъжка кукла, за което е похарчил невероятните 250 000 долара за пластични операции – 198 на брой.

Въпросът е какво кара тези хора да стигат до такива крайни мерки в желанието си да променят външния си вид толкова драстично?

Според лекарите и психолозите, това се дължи на състояние, наречено телесно дисморфично разстройство. Тези разстройства пречат на страдащите да видят себе си и тялото си по задоволителен начин.

Физическата фикция се превръща в единствена цел още от детска възраст. Между 3 и 5-годишна възраст децата вече започват да имат представа за това как точно трябва да изглежда тялото.

Малко по-късно – между 6-ата и 8-ата година детето започва да формира представа за това дали тялото му отговаря на „стандарта“ и започва да сравнява с „идеалния“ модел.

Свързани статии

Този процес е нещото, което психолозите наричат теория за социалното сравняване. Най-общо казано – мнението ви за външния ви вид и вас самите се формира, наблюдавайки и оценявайки другите – същият механизъм, който ви позволява да се научите да ходите и говорите в най-ранна детска възраст.

Към тези механизми спада и научаването на езика на тялото.

Проучванията показват, че на около 10-годишна възраст 80% от момичетата вече са били на диета за отслабване. Обикновено, това взиране във фигурата идва малко по-късно в тийнейджърска възраст. Когато се появи по-рано, много често става дума за някакво разстройство.

Какво предизвиква недоволство от така наречения телесен имидж?

Постигането на съвършен външен вид, доближаващ се до представата за идеал е много сложен психологически процес. Очевидно, никой не се ражда с тяло на Барби просто така. Според лекарите, медийното отразяване на добилите известност живи барбита също допринася за разрастването на този психологически феномен.

Снимки: Instagram

Коментирай