Свободно време

Вдъхновение на седмицата: Звездопадът Персеиди

Своя пик достига между 9-ти и 13-ти август

10.08.2015г. / 10 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Лятото е сезон, в който обичаме да стоим до късно под открито небе, вдишвайки от необикновения въздух. Но този сезон има и своя друга магия, наречена Персеиди. Персеидите представлява метеоритен дъжд, който с нетърпение очакваме всяко лято.

Той е един от най-забележителните, които могат да бъдат видени. Образува се от опашката на кометата Суифт-Тътъл. Всяка година той се появява откъм съзвездието Персей, от което е получил своето наименование.

Самата комета се приближава към Земята един път на 135 години, но през опашката й Земята минава всяка година. Звездопадът  се наблюдава между 17-ти юли и 24-ти август, но своя пик достига между 9-ти и 13-ти август.

Свързани статии

В рубриката "Вдъхновение на седмицата"  споделяме едно кратко и вдъхновяващо видео заснело Персеидите. Не забравяйте, всяка вечер да поглеждате към лятното небе, а видите ли падаща звезда, да си намислите и желание.

Най-доброто време да видите Персеидите или повечето други метеоритни дъждове е, когато небето е най-тъмно. Повечето астрономи предполагат, че в зависимост от фазата на Луната, най-доброто време да се видят метеорни потоци е точно преди зазоряване.

Коментирай