Свободно време

Знаете ли, че... почвата на Марс е подходяща за отглеждане на аспержи

Какво не знаем за Марс, който човечеството толкова силно желае да засели някой ден?

02.10.2015г. / 07 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тъй като темата за Марс и водата в течно състояние, която учените откриха е актуална, решихме да ви запознаем с някои прелюбопитни факти за червената планета, на която човечеството така силно мечтае да се пресели някой ден.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем колко странна планета всъщност е Марс.

Повече от 100 хиляди човека вече са заявили желание за, забележете, еднопосочно пътуване към Марс веднага, щом това стане възможно или според прогнозите на учените – някъде около 2022 година.

Залезите на Марс са сини.

Една марсианска година има 687 земни дни.

Марс има най-високата планина в цялата Слънчева система, висока цели 22 км.

Снимка: iStock

Червената планета досега е опозната единствено благодарение на роботи, създадени от човека. До момента на Марс са стъпвали 7 робота.

Марс е червен заради плътното покритие от железния оксид, който е червен на цвят.

Индийската мисия до Марс има по-нисък бюджет от филма „Гравитация“, удостоен с награда на Академията за филмово изкуство.

Ровърът на НАСА „Curiosity“ („Кюриосити“), който вече навърши една година, откакто е на мисия на Марс, се самопоздрави с песничката „Happy birthday“. Тъжно, нали?

Температурата на Марс е приблизително -63 градуса по Целзий.

Снимка: Outnow.ch

Теглото ви на Марс е с 60% по-малко от това на Земята.

Червената планета е наполовина по-малка от Земята.

Свързани статии

Доказано е, че почвата на Марс е подходяща за отглеждане на аспержи. Ако човечеството се пресели там един ден, това явно ще е основното им меню.

Ще споделим и един нечестен спрямо Земята факт – Юпитер има 67 луни, Сатурн има 62, Уран – 27, Нептун – 14, Марс има 2, а Земята само една-единствена Луна!

Марс е притежавал наситена с кислород атмосфера преди приблизително 4 милиарда години. Днес атмосферата е богата предимно на въглероден диоксид и други отровни за човека газове.

В Слънчевата система има 5 планети, които можете да видите с невъоръжено око. Това са Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
wtf ( преди 8 години )
"Доказано е, че почвата на Марс е подходяща за отглеждане на аспержи." ?!?!? това е важно да се изследва и да се доказва.....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар