Свободно време

Какво никога да не казвате на шефа?

Няма не мога, няма не знам!

19.10.2015г. / 10 47ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Взаимоотношенията в професионална среда не са никак лесни. Най-трудни и загадъчни са естествено отношенията с шефа.

Дори да сте по-близки, има неща, които никога не трябва да казвате на шефа си. Кои са те?

„Купихме си нова къща и имам нужда от увеличение на заплатата!“

Всеки иска повече пари. Доходите в повечето случаи са причина номер едно, за да работим. Малцина са онези, които са благословени да работят професията си за удоволствие. Пък и който иска да работи благотворително, има къде да го направи.

Ако искате увеличение на заплатата, направете го мотивирано. Изтъкнете причини, свързани със способностите ви да се справяте с работата, с идеите, които имате напоследък, за някакви успехи. Паричните затруднения не са причина за увеличение на заплатата за никой работодател.

„Успях да свърша много повече работа, отколкото...“

Не изтъквайте своите успехи и свършена работа като стъпквате друг колега. Това е най-противната грешка, която много кариеристи правят. А и да не говорим, че никой шеф не обича чак толкова много натегачите. Те са удобни, за да вършат повече работа без да мрънкат за пари. Но винаги остава едно наум, защото хората, които са готови да прегазят колегите си в името на своя успех, са опасни, дори за шефа.

„Нямах време да свърша това.“

Никой шеф не иска да чува това. Ако все пак сте решили да използвате това оправдание, обяснете защо не ви е стигнало времето. Пък и винаги можете да се измъкнете по елегантен начин без да се налага да включвате думи с негативна конотация.

„Старият ми шеф не правеше така.“

Една от най-големите грешки е да сравнявате настоящия си шеф с бившия. Това е не просто обида, а подритване на трудовата книжка.

Снимка: iStock

„И колежката се чувства по този начин.“

Много хора си мислят, че сигурността на множеството ще ги спаси. Шефът ви не е на това мнение. Ако постоянно натяквате за това как определена група има известни претенции или изисквания, ще накарате шефа си да се почувства притиснат. А хората действат непредсказуемо, когато са притиснати.

„Надявах се на повече от 10% увеличение!“

Недоволството няма да ви спечели още 10% увеличение на заплатата. Ваше право и отговорност е да питате за заплатата си, но когато я договаряте, трябва да взимате предвид и някои свои качества и заслуги, за да искате основателно нужното увеличение.

Свързани статии

„Понеже уволни всички останали, аз трябва да се заема с цялата работа!“

Няма незаменими хора. И не само вие страдате от случилите се съкращения. Вместо да се оплаквате и да обвинявате шефа си за злощастното си положение, покажете, че сте адаптивна и гъвкава личност. Покажете, че можете да се справите с положението. За да проличи професионализма ви, поискайте списък с приоритизирани задачи, които да свършите преди всички останали. Това ще направи добро впечатление.

„Не знам какво да правя.“

Много лошо. Преди да кажете, че не знаете как да излезете от ситуацията, трябва много добре да сте помислили. Казвате, че не знаете само и единствено ако сте напълно убедени, че няма какво друго да кажете. Творческата мисъл, креативността, бързата реакция и способността за решаване на проблеми по адаптивен начин са сред най-ценените качества в днешно време.

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
ха-ха ( преди 8 години )
Ха-ха, а когато шефът не се интересува от работата ти и те излага пред хората, които работят с теб? Или ти пречи да работиш по всякакъв начин и третира работата ти като заплаха за неговата кариера? Как се търпи такова чудовище? Всички държавни организации в бг-то са ведомствени, включително и БАН - някакви посредствени човечета с голямо его са взели властта и не дават нищо да се развива. Така че КАТО ПИШЕТЕ ТАКИВА СТАТИИ- СЪОБРАЗЯВАЙТЕ СЕ С ВЕДОМСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И МУТРЕНСКИТЕ СТРУКТУРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
Жоро ( преди 8 години )
10 rate up comment 0 rate down comment
Arw ( преди 8 години )
*** американска статийка за промиване на мозъци, според която единственото право на служителя е да си мълчи, да бачка за десет, да му плащат като за половин и да служи за изтривалка. Не виждам никъде статия за задълженията на добрия мениджър или собственик на фирма. Така че, ако някай шеф ви е докарал до гореизброените неща, просто се махнете и отидете някъде, където заслужават труда, уменията и лоялността ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар