Свободно време

Известни личности, които се провалят преди успеха

Уолт Дисни е бил уволнен заради липса на креативност

08.11.2016г. / 17 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеки от нас се е провалял поне веднъж. Какви мисли ви минават, когато не успеете? Губите вяра в себе си, оставяте се други да ви убедят, че идеите ви не са достатъчно добри. Всичко това ни отдалечава от постигането на успехите, от осъществяването на мечтите.

Ако все още мислите че няма в какво да успеете, вижте историите на някои от най-известните личности. Те са имали трудно начало, но не са се отказали.

Уолт Дисни

Може ли да повярвате, че Дисни някога е бил уволнен, защото според ръководството на вестника, в който работел, той не е достатъчно креативен. Също така той губи правата върху първия си образ „Щастливият заек Осуалд“, а първите му опити за бизнес го докарват до несъстоятелност.

Въпреки провалите Дисни започва да мисли вариант да създаде пълнометражен анимационен филм, нещо което по негово време никой не бил правил. Близки го съветват да не се впуска в подобни идеи.

Въпреки това Дисни ипотекира дома си, а не след дълго „Снежанка и седемте джуджета“ вече е факт с печалба от 8 милиона долара.

Томас Едисън

Едисън е най-добрият пример за това колко е важно да бъдем постоянни в стремежа към постигането на плановете си. Създателят на електрическата крушка, която днес може да свети в продължение на повече от 1500 часа се проваля буквално хиляди пъти, докато постигне целта си. „Не се провалих. Просто открих 9 999 начина, които не работят.“

Мишел Обама

Мишел Обама един добър пример не само за това как трябва да изглежда една жена, но и за това, че силата на волята може да постигне почти всичко. Преди да добие световна известност тя е една млада жена от нисък социален слой.

Когато започва да следва в Принстън и Харвард, среща много хора, които не вярват в нейните способности. Бива често критикувана. Въпреки това не спира да следва целите си и да вярва в себе си.

Стив Джобс

Годината е 1985. Стив Джобс бива уволнен от компанията, която създава със свои приятели. Обяснението, което получава е, че е „неконтролируем“, а неговите проекти – несполучливи. Единадесет години по-късно, през 1996 година Джобс се връща в играта.

Тогава компанията на име Apple е на ръба на фалита. Но благодарение на него брандът успява да си върне добрите позиции на пазара.

Стивън Кинг

Известният американски писател започва кариерата си с провал. Издателства отхвърлят един от романите му 30 пъти. Накрая Кинг просто изхвърля ръкописа. За късмет съпругата му го намира и го убеждава да завърши романа си.

Годината е 1974, Кинг е на 27, а от печат излиза прословутият му първи роман „Carrie“ отхвърлен десетки пъти. Днес писателят има продадени над 350 милиона копия, като голяма част от романите му са екранизирани.

Свързани статии

Сочиро Хонда

Хонда е роден през 1906 г. в Япония. Като дете помагал на баща си в семейния магазин за велосипеди. Когато е на 18 успява да сглоби първата си състезателна кола, малко след което започва да развива свой бизнес като автомонтьор. На 22 вече има основана своя компания на име „Tokai Seiki“.

Но по време на Втората световна война губи всичко, което има. Хонда не решава да възобнови бизнеса си, докато един ден случайно му хрумнало да монтира двигател на велосипеда на жена му. Две години по-късно започва производство на моторизиран велосипед, което е първото изобретение на Honda Motor Company.

Снимка: facebook, Reuters

Коментирай