Здраве и красота

Кои продукти никога да не слагате в смутито си?

Нутриционистите не биха ги сложили в своето смути, не го правете и вие

13.05.2017г. / 06 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е толкова просто да си приготвите полезно смути. Специалистите по хранене съветват да не слагате каквото ви падне в смутито или шейка си, ако искате те наистина да са полезни. Нутриционистите никога не слагат определени съставки в собствените си смутита – не го правете и вие!

Ето кои са те:

Замразен йогурт

Замразеният готов йогурт може и да е страхотен на вкус и да прави смутито ви наистина хубаво и приятно за пиене, но не е добър вариант. Този продукт е много богат на мазнини и в повечето случаи съдържа изкуствени подсладители и консерванти, пише womenshealthmag.com Вместо него в смутито си слагайте обикновено кисело мляко.

Подсладител

Няма нутриционист, който да постави изкуствен подсладител в собственото си смути, само за да замести захарта. По-добре е да употребите естествен неин заместител като меда или стевията. Подсладителите са няколко стотин пъти по-сладки от захарта, което предизвиква значителни и резки скокове в нивата на кръвната захар. Това крие сериозен риск от отключване на диабет.

Подсладен йогурт

Подсладеният йогурт е вреден за здравето и тънката талия именно заради изкуствените добавки в него. Просто не го слагайте в смутито си.

Прясно изцеден плодов сок

Прясно изцедените сокове, макар и от натурални плодове, са много наситени с въглехидрати. Те са лишени от фибрите в плодовете, имащи за задача да нормализират нивата на кръвната захар и да направят обработването на въглехидратите по-качествено и полезно. Слагайте в смутито си цели плодове и зеленчуци, а не само техните сокове.

Свързани статии

Протеинова пудра

Специалистите по здравословно хранене не биха ви посъветвали да добавяте изкуствени протеини на прах в смутито си, въпреки че много трениращи хора го правят. Нутриционистите винаги биха предпочели добавянето на естествен протеин като ядка или бобови растения към смутито.

Сушени плодове

Основното опасение на специалистите по хранене относно сушените плодове е, че много често те се опаковат с добавени захари като начин за консервирането им и подобряването на вкуса.

Освен това сушените плодове са освободени от пресните си сокове, което ги прави много по-наситени на въглехидрати, съответно калорични.

Снимка: iStock

Коментирай