Свободно време

Как да обърнете стреса във ваша полза

5 полезни начина за справяне

26.02.2018г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато напрежението се натрупа в тялото ни, изпитваме силен стрес. Дори да не го осъзнаваме, той ни се отразява по много начини – повишаване на кръвното налягане, учестен пулс, умора, затруднение в съсредоточаването, влошаване на отношенията с близки и колеги.

Според психолога от Станфорд д-р Кели МакГонъгол, фокусирането върху това как да управляваме стреса всъщност може да ни помогне, пише realsimple.

В книгата си „The Upside of Stress“ тя описва, че стресът реално е токсичен за нас, когато повярваме, че това е така. Тоест нашата нагласа е определяща, не самото наличие на стрес, което е и неизбежно.

Ароматни масла при стрес, безсъние и задух

Изследванията, които психоложката провела със свои пациенти, констатирали, че при хората с повишени нива на стрес в организма, рискът от смърт бил с до 43% по-висок. Само че, това се отнасяло само за хората, които истински вярвали, че стресът съсипва здравето им.

Онези, които разглеждали стреса като предизвикателство, с което да се справят, имали много по-нисък риск от преждевременна смърт, а и били значително по-енергични.

Как да обърнете стреса във ваша полза?

Преобърнете тревогата в енергия

Резултатът от натрупването на стрес при повечето хора е нервност, пренапрежение, гняв. Чувстваме всички физически симптоми на тези промени – изпотяване, учестен сърдечен ритъм, висок адреналин и кортизол.

Когато почувствате тези симптоми в дадена ситуация, припомнете си, че явно стресът ви се е натрупал. Знаейки и разбирайки състоянието си, ще ви е много по-лесно да се овладеете. Например, ако дланите ви се изпотяват и пулсът ви се ускорява, когато ви предстои да изнасяте презентация.

Напомнете си, че не сте сами

Когато човек е под стрес е склонен да се изолира. Знаейки това, опитайте се да не го правите умишлено следващия път. Напротив, обърнете се към близките си. Споделете какво ви тормози, какви проблеми имате и как да ги решите. Олеква много по-лесно.

Подайте ръка

Когато се усетите затрупани от стрес, направете нещо неочаквано и нетипично – помогнете на друг човек. Направете добро. Това се отразява невероятно благотворно на нервната система, намалява тревогата, увеличава надеждата и куража.

Как да се справите със стреса според зодията?

Обърнете внимание на това как другите понасят стреса

Вярно е, че всички хора са различни и всеки има своите механизми за справяне с проблемите и напрежението, но можете да се поучите от околните. Някои имат доста ефективни методи за преодоляване на трудностите. Споделете вашите тревоги и вижте какво ще ви посъветват.

Съсредоточете се върху емоционалния си растеж

Ежедневието с целия му колорит поражда много стрес. Няма как да избягате от това. Но можете да преобърнете стреса в нещо креативно, като започнете да се фокусирате върху собствения си емоционален растеж, прогресът, който бележите, професионалните си успехи. Казвайте си едно голямо „браво“ за всичко, което правите под стрес и то го правите чудесно!

Коментирай