Свободно време

Научно доказани причини приятелите да ви правят по-здрави и щастливи

Обичайте приятелите си

15.09.2020г. / 09 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приятелите са жизненонеобходими същества. Не само защото са страхотни партньори в забавленията, а защото от тях зависи здравословното и психическото ни състояние.

Кои са начините, по които вашите приятели ви правят по-добри, по-щастливи, по-здрави, изобщо по-добра версия на самите вас?

Приятелите ви могат да ви вдъхновят да следвате здравословна диета 

Храненето или споделянето на предпочитания към него с приятели може да повлияе сериозно онова, което ядете. Храненето е един от начините, по които развиваме социални норми на поведение. То формира личността и чертите от характера, както и предпочитанията и вкусовете.

Видове приятели, от които всеки се нуждае

Изследване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics констатира, че храненето с приятели може да ви накара да преминете към здравословна диета, ако те самите го правят.

Чрез социалната идентичност човек се ръководи във вкусовете и предпочитанията си. Ако приятелите, с които общувате най-често и сте в най-близки отношения са преминали към диетично или здравословно хранене, вие подсъзнателно започвате да се настройвате към техния режим в стремежа да поддържате социалната си идентичност и привързаност към групата.

Приятелите ви могат да ви помогнат да сте по-добри в работата си 

Приятелите не са само за забавления през уикендите или във петъчните вечери. Те са психологически стимулатори към подобряване на професионалните постижения и работните умения.

Изследователи от California State University установяват, че по-продуктивни и успешни в работата си са хората с добро приятелско обкръжение. Учените изследват още и връзката между самотата и работата.

5 причини да си останем „просто приятели“

Резултатите показват, че самотните служители могат да покажат по-слабо представяне и по-лоши умения за сътрудничество. Те критикуват тайно или явно повечето си колеги, някои дори абсолютно всички. Негативно настроени са и смятат, че усилията им са крайно подценявани и незабелязани. Сприхави са. Приемат дори работните въпроси от страна на колегите си за заяждане или некомпетентност.

Друг доклад от Gallup изследва повече от 1 милион служители в над 192 компании. Изводите от това обширно изследване показват, че най-добри резултати в работата показват служителите, които споделят, че имат най-добър приятел на работа.

Ключова отново тук е социалната обвързаност, от която повечето хора се нуждаят, за да повишават резултатите си и да се чувстват по-щастливи и успешни.

Приятелството може да ви накара да сте по-активни

Искате по-добра тренировка? Каните се отдавна да започнете да спортувате, но все се отказвате някъде по пътя? Тренирайте с приятел или приятелка.

Изследване, публикувано в Journal of Social Sciences констатира, че груповите тренировки с близък човек бележат с до 28% по-висока успеваемост, който резултат се е удвоил за разлика от 2007 година.

Как да си останете приятели с бившия?

Учените смятат, че приятелите имат влияние върху мотивацията ни за тренировки и поддържане на добра форма. Те помагат също така за оставането за по-продължително време в здравословната рутина – нещо, което много хора не успяват.

Свързани статии

Приятелите помагат да живеем по-дълго 

Добрият социален кръг е ключов фактор за средната продължителност на живота.

Това показва ново проучване, публикувано в Perspectives on Psychological Science. С нарастващата самота човек развива депресия или хронични заболявания, които потенциално могат да скъсят продължителността на живота.

Защо трябва да се омъжите за най-добрия ви приятел?

Изследователите анализирали данните на повече от 3 милиона души, обхванати от няколко различни проучвания. След като взели предвид променливите като пол, възраст и социална принадлежност, както и предварителното здравословно състояние на всеки от участниците, учените стигнали до извод, че по-социалните хора живеят по-дълго.

От написаното по-горе можем да кажем смело – обичайте приятелите си и им позволявайте и те да ви обичат. Правете любимите си неща заедно. Забавлявайте се и си оказвайте подкрепа. Това помага в много аспекти от живота.

Източник: RealSimple

Коментирай