Свободно време

10 спиритуални съвета за щастлив живот

Как да направим всеки свой ден по-приветлив

05.07.2018г. / 16 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почти всеки втори човек в модерното съвременно общество чувства известна степен на тревожност, депресия, причинени от прекомерен стрес и напрегнатост в ежедневието. Причините могат да са много и всички те нагнетяват усещането за безнадеждност, липса на смисъл в живота, нещастие.

Има някои спиритуални практики, които помагат за по-щастлив живот. Прилагането им всеки ден помага за подобряване на себеусещането и самочувствието.

1. Простете на приятел, който ви е предал.

Животът е твърде кратък, за да таите скрита омраза и яд към човек, който ви е разочаровал. Простете на всички, които са ви наранили по някакъв начин. Отърсете се от яда, защото той ви кара не само да правите ужасяващи грешки, но и да се саморазболявате.

10 неща, без които ще бъдем по-щастливи

2. Простете на себе си.

Да изпитваш омраза и ярост към себе си е също толкова опасно и вредно, колкото ако изпитваш тези чувства към друг човек. Приемането на собствените грешки по философски начин помага да се обичате и уважавате повече, а това ви предпазва от депресия.

3. Посетете терапевт.

Това винаги е добра идея, въпреки че много хора не могат да се отърсят от стигмата, че посещаването на терапевт автоматично те прави луд и неприемлив за обществото. Разговорите с неутрална фигура специалист помага да подредите мислите си и да живеете по-леко с проблемите, които ви терзаят.

4. Спрете да лепите етикети на емоциите си.

Гняв, страх, депресия, ярост, тъга, ревност – това са все етикети, които поставяме. Съзнанието започва да се вглъбява в тях и да се самоубеждава, че не може да излезе от порочния кръг на тези чувства. Дори най-мощните лекарства няма да помогнат да се почувствате по-щастливи, ако не престанете да мислите за лошите чувства и черти на характера. Просто живейте с тях без да ги мислите.

5. Четете всеки ден.

Четенето на увлекателно четиво без значение дали е роман, списание или научна литература, помага да отърсите съзнанието си от злободневието, което ви тормози.

6. Разхождайте се навън.

Природата винаги помага, независимо дали ще отидете на планина или в парка, ще се разходите по някое речно или морско крайбрежие, или просто ще повървите пеша. Прекарвайте повече време на открито, за да се насладите на храната, компанията, времето.

7. Спрете да мразите бившите си.

Дори да сте излизали с най-големия неудачник и гадняр, който ви е наранил страшно много, не го мразете. Той ви е дал ценен урок, който ще ви помогне да не повтаряте предишните си грешки. Погледнато по този начин, всяка ваша неуспешна връзка ви е донесла позитиви, които само трябва да осъзнаете.

8. Проумейте, че родителите ви също са хора.

Детството е в основата на много психологически проблеми, които хората имат. С времето се натрупва гняв към родителите, който ви разрушава, потиска, срива. Разберете, че родителите са хора като всички останали и колкото и да се очаква от тях да са перфектни, не са.

10 урока на Буда за щастието

Свързани статии

9. Пътувайте сами поне веднъж.

Хората често се плашат да пътуват сами, защото е прието да сме в компания. Страхуват се, че ще изглеждат жалки, ако тръгнат напът сами и няма с кого да споделят преживяното. Истината е, че соло пътуването има невероятно много позитиви за психиката и съзнанието. То помага да почувствате местата, които посещавате, по свой начин и много по-дълбоко.

Не само че няма да се съобразявате с никого, но и ще имате достатъчно време да останете сами със себе си и с природата и културата, които ви заобикалят.

10. Изхвърлете ненужните предмети.

Колкото и да не ви се вярва, старите и ненужни предмети задръстват невидимата енергия около вас и пречат на щастието. За да влезе то в дома ви е необходимо енергийните потоци да са свободни. Ето защо не трябва да държите стари и ненужни неща в дома си.

Повечето хора имат склонността да придават емоционална стойност на вещите. Те пазят техни спомени или са принадлежали на любим човек. Но ние реално нямаме нужда от тези неща. Те просто си седят там някъде в дома ни и трупат прах.

Коментирай
Свободно време