Свободно време

Колко ще струва подготовката за дете в първи клас

В България разходите за първокласник излизат средно около 182 лева

30.08.2018г. / 11 33ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Първият учебен ден наближава, а той ще донесе най-много трепетни емоции на родителите на първокласници. Вълнението от предстоящия голям ден в живота както на децата, които за пръв път ще прекрачат училищния праг, така и на техните родители, е наистина голямо и им предстои незабравим миг. Трепетът обаче води със себе си и някои организационни грижи. Защото подготовката за първи клас представлява сериозно перо от семейния бюджет и ви трябва наистина добро планиране на разходите, за да може да се справите с предизвикателството. 

Компанията за проучване на пазара на електронна търговия и анализиране на потребителските навици picodi анализира колко пари са необходими през 2018 година за подготовката за училище на един първокласник, като сравни разходите на българите с разходите на родителите от други държави, в които учебната година започва през септември. 

>> Как да подготвим детето за първия учебен ден <<

В публикуваните данни са анализирани актуални цени само в онлайн магазини. Според picodi средно българският родител изразходва 182 лева за училищни материали и спортен екип, без да включваме в тази сметка учебни помагала и дрехи. В отчетените материали за училище са включени покупките на раница, училищни или канцеларски принадлежности, творчески материали и спортен екип. 

>> Необходимото спортно облекло за малките ученици <<

Първият компонент, с който пазарът за първи клас започва е изборът на раница. Тя трябва да е възможно най-лека, тъй като децата ще трябва да носят учебници, тетрадки, учебни помагала, принадлежности, шише с вода и евентуално кутия с храна. Затова се стремете да изберете по-лека раница, с широки, меки презрамки и за предпочитане с ортопедичен гръб. Средната цена на раница в българските магазини е 52 лв. При изчисляване на средната цена са отчетени стоките от средната и ниската ценова категория.

>> Как децата да станат добри читатели <<

Канцеларските материали, макар и малки по размер, оформят сериозен разход. Разбира се, изборът на материали зависи от финансовите възможности на семейството, но според picodi средно около 56 лева излизат разходите за най-обикновени тетрадки, подвързии за учебници, помагала, несесер, химикали, моливи, линийка, гума. 

В началното училище децата използват и много творчески материали - блокче за рисуване, бои, четки, пластилин и пособия за него, цветна хартия или гланцово блокче, флумастри, ножица и лепило. Около 40 лева ще ви струват тези принадлежности, според анализа на picodi. 

>> Как лесно да организирате ученическата раница <<

За уроците по физическо възпитание и спорт задължително ще трябва да закупите спортен екип, който включва маратонки, анцуг, обикновени тениски, което средно излиза около 34 лева. 

Коментирай