Свободно време

3 начина да сте психически по-устойчиви

Как да се справяте с трудностите по-лесно

29.10.2018г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Психическата сила е не по-малко важна от физическата. Всеки ден преминаваме през различни трудности. За някои хора дори интервюто за работа представлява предизвикателство, което ги напряга до краен предел. Проблемите, трудностите, решенията, които трябва да вземем са все крайъгълни камъни, пред които психиката е изправена.

Не е лесно да се борим с трудностите. За да премине през тежки времена човек трябва да е психически устойчив, за да съумее да се съхрани и да продължи напред.

10 неща, които психически силните хора не правят!

Ето 3 неща, които са от голямо значение за менталната устойчивост:

Намерете хора, с които да имате истински дълбока връзка

До голяма степен психическата сила идва от подкрепата, която имаме в социалния си кръг. Неслучайно хора, които нямат щастието да се радват на любов и подкрепа от близки и приятели, често биват поглъщани от озлобление, омраза, липса на толерантност и загуба на доверие в хората. Оттук могат да произтекат изблици на агресия и други девиантни прояви.

За разлика от тях хората, радващи се на стабилен социален кръг имат много по-добри нива на психическа устойчивост. Доброто приемане от обществото, духовните групи, групите по интереси, доброволческата дейност, приятелите и подкрепата на близките са мощни механизми, повишаващи многократно емоционалната стабилност и способността за устояване на различни проблематични ситуации.

Тревожни сигнали, че детето страда от психически проблем

Открийте хора, които истински да държат на вас, да ви подкрепят и обичат. Не е нужно да са много. Достатъчно е да знаете, че имате някого до себе си, който е искрено на ваша страна. Това е достатъчно.

Винаги гледайте откъм хубавата страна

Дори да сте природен песимист, опитайте да си наложите да гледате откъм положителната страна на проблемите си. Търсете светлината в тунела. Дори светът да ви се струва сринат в дадена ситуация, спрете за момент и помислете за хубавите неща. Във всичко лошо има и по нещо добро. Трябва само да имате очи да го видите.

Тази нагласа помага изключително за справянето с кризисни ситуации и помага на психиката да стане по-устойчива, а на вас да приемате проблемните моменти с повече мъдрост и философия.

Свързани статии

Бъдете благодарни

Винаги има за какво да сте благодарни. Ако се опитате да оцените ситуацията в труден момент по обективен начин ще се убедите, че винаги има поне една полза, която да извлечете.

5 неща, които психически силните хора правят

Не се вглеждайте в негативното, което ви заобикаля всеки ден. Не забравяйте да обръщате внимание на всички малки неща, за които да благодарите на себе си, близките си и съдбата, че ви се случват.

Не се оставяйте да се чувствате като жертва. Опитайте се да излизате с вдигната глава от трудните ситуации. Това помага за усещането, че контролирате живота си. А човек, който има контрол над пътя си се чувства и по-силен психически.

Коментирай