Свободно време

Как да спрете да абсорбирате чуждите емоции

Напомнете си, че чуждите емоции не са ваши

18.02.2019г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Емпатичните и чувствителни личности преживяват всичко много по-цветно и силно. Те са склонни да абсорбират всяка чужда емоция, за жалост и негативните. Това ги излага на много повече риск в сравнение с хората, които бихме нарекли „студени“ личности. Ако сте емпати и понякога ви тежат чуждите отрицателни емоции, вижте как да спрете да ги абсорбирате.

Поставете етикет върху тях

Можем ли да поставяме етикет върху емоциите? Да! Когато видите човек, който постоянно ви се оплаква, мрънка, припомня ви лоши за вас моменти, поставете му етикет „стрес“. На следващата среща си припомнете какъв е неговият етикет. Действайте като с вредните храни в магазина, подминете любезно, без да се задържате в разговори.

Направете крачка назад

Стресът се натрупва бързо. Не позволявайте това да се случи, а си дайте малка почивка. Разходете се, отидете на спа, сауна, спортувайте, изпийте чаша чай...

Защо зеленооките са толкова специални

Обградете се с позитивност

Това е много важно, особено в нашето динамично ежедневие, в което стресовите ситуации са навсякъде. Колкото повече изграждате положителните енергии, толкова по-малко ефективни ще бъдат отрицателните. Едната отменя другата.

Напомнете си, че чуждите емоции не са ваши

Ако сте емпатична личност, която е чувствителна към емоциите на другите, не забравяйте, че чуждите не са ваши. Изслушайте, ако ви поискат съвет дайте го, но сложете бариера. Веднага след като приключите разговор с този човек си кажете „това не са моите емоции и проблеми, аз съм добре, аз съм щастлива.“

Свързани статии

Бъдете наясно от кои хора поемате най-много негативни емоции

Това може да са колеги, роднини, приятели, познати... Времето прекарано с хора, които ни заливат със своите емоции е тежко. Понякога е трудно да ги избягваме, но за да съхраним себе си е важно да сме наясно кои от тях наистина влошават деня ни след среща и по възможност да скъсим времето прекарано с тях.

Растения, които привличат любовта в дома и семейството

Не забравяйте, че понякога проявяването на състрадание е достатъчно

Бъдете състрадателни, но от разстояние. Когато срещнете натоварващ човек, задавайте му колкото се може по-малко въпроси. Така ще поемете по-малко стрес. Не на последно място не забравяйте, че голяма част от хората, които вие срещате и на които споделяте своите негативни емоции, няма да ги приемат като свои, точно за да не се натоварват.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )